Arkea ja ympäristökasvatusta

Ympäristösuunnittelija Sanna Paloposki suoritti Syklin ympäristökasvattajan opinnot FEC – opiskelijana eli suorittamalla opintonsa osittain työskentelemällä yrityksessä.  Sanna itse ajatteli luonnollisesti ympäristöalan järjestöjä tai yrityksiä työssäoppimispaikaksi, mutta kun Arkeaan etsittiin FEC-opiskelijaa, tarttui Sanna tilaisuuteen. Opintojensa jälkeen hän sai töitä Arkeasta.

- En ollut edes osannut ajatella työssäoppimispaikaksi ruoka- ja kiinteistöpalvelualan yritystä, mutta nyt asia kuulostaa erittäin loogiselta. Täällähän ollaan niiden arjen ympäristövaikutusten kanssa tekemisissä jatkuvasti. Tulin tänne tekemään ympäristöohjelmaa mutta samalla tuli tehtyä paljon muuta, Sanna nauraa.

Sotkun selätys

SSTL Puhtausala ry järjestää vuosittain Puhtausviikkoa, jossa Arkea on ollut aikaisemminkin mukana. Sannaa pyydettiin ideoimaan kampanja kouluille.  Näin syntyi Sotkun selätys, jonka kehittäminen toimi myös Sannan näyttötyönä ympäristökasvattajakoulutuksessa. Kampanja toteutettiin Vasaramäen alakoululla huhtikuussa 2015. Sen avulla saatiin yhdistettyä niin ympäristöasiat ja kierrätys kuin siivoukseen liittyvät haasteet.

- Siivoojalta saattaa kulua paljon aikaa siihen että hän ensin järjestelee luokan ja korjaa lattioilta ylimääräiset tavarat ennen kuin hän pääsee tekemään varsinaista työtään. Tähän haluttiin muutosta. Tarkoituksena oli myös saada oppilaiden huomio kiinnitettyä jätteisiin, kierrätyksen tärkeyteen ja tavaroiden uusiokäyttöön. Mukana suunnittelussa olivat Arkean siivoojat. Yhteyshenkilönä kouluun toimi Leena Majaniemi.

Sannalle oli varattu yksi luokkahuone yhden päivän ajaksi. Luokassa vieraili päivän aikana kuusi ryhmää.  Sanna oli pukeutunut siivoojaksi ja luokka oli sotkettu. Lattialla oli roskia, kenkiä ja oppilaitten vaatteita, pulpetit olivat sikin sokin ja paperinkeräyslaatikkoon oli laitettu sinne kuulumatonta tavaraa.

- Onpa hyvä, kun satuitte paikalle, kun täällä on joku jättänyt kauhean sotkun. Voitteko auttaa järjestelemään tavarat, niin pääsen tekemään työni, Sanna kertoi aloittaneensa tunnin. Yhdessä mietittiin oppilaiden kanssa, mikä oli vialla ja oppilaat auttoivat minua järjestämään ylimääräiset tavarat paikoilleen. Olin myös tehnyt toiminnallisia tehtäviä oppilaille. Keksimme mm. roskille uusia käyttötarkoituksia. Lopuksi oppilaat tekivät luokalleen Siistin koululaisen ympäristöohjeet. Mieleen painuvin uusiokäyttö oli varmasti puhelinkaiuttimien tekeminen wc-paperirullasta!, Sanna muistelee.

Tunnin jälkeen koulun oma siivooja astui kuvaan.  Viikon ajan hän seurasi tilannetta ja jätti kiitostarran, jos oppilaat olivat jättäneet tavarat omille paikoilleen. Siitä tuli hitti ja luokat kisasivat jopa keskenään siitä, kuka sai eniten tarroja. Vapun tienoilla koululla oli yhteinen tilaisuus, jossa kerrottiin myös Sotkun selätyksen ns. tulokset. Kaikki luokat saivat jäätelöt kiitokseksi.

Jatkoa kampanjointiin

- Palaute kampanjasta oli todella positiivista. Nyt Sotkun selätys saa jatkoa, sillä Jukka Leino, Arkean ympäristövastaava on myös suorittamassa ympäristökasvattajan tutkintoa. Hän tulee kouluttamaan koulujen omaa henkilökuntaa pitämään Sotkun selätys -kampanjoita. Arkean omat siivoojat ovat myös vahvasti mukana kampanjoinnissa. Tarkoitus on että kampanjointia olisi aina silloin tällöin, etteivät asiat pääse unohtumaan.

Tavoitteena olisi saada järjestettyä Sotkun selätys – kampanjaviikko alakouluilla loka–marraskuussa. Jäämme innolla odottamaan!

 

Kuva: Arkea

Teksti: Marja Tommola

11/2015