Arkea kehittää ekotukitoimintaansa asiakkaan hyväksi

Ekotukihenkilö ja ympäristövastaava: Jukka Leino

Arkeassa on noin 1100 työntekijää. Yhtiö tuottaa ruoka-, siivous-, kiinteistönhoito sekä turvallisuuspalveluita. Toimintaa on Turun lisäksi Uudessakaupungissa, Salossa, Loimaalla ja Paimiossa.
– Liikelaitoksen aikaan ekotukitoimintaan kouluttautuminen oli osa kaupungin koulutusohjelmaa ja päästövähennyssuunnitelmia tehtiin eri yksiköissä. Minähän kävin koulutuksen jo vuonna 2011. Nyt kun olemme muuttuneet yritykseksi, ympäristöasiat ja myös ekotukitoiminta on saanut suuremman painoarvon, Arkean ympäristövastaava Jukka Leino kertoo.

Ympäristöasioista on huolehdittava jo kannattavan yritystoiminnan vuoksi. Leino painottaa, että ekotukitoiminta on toimiva osa ympäristön huomioivassa kokonaisuudessa  ja se lisää aidosti yhteistyötä asiakasorganisaation ekotukihenkilöiden kanssa.
Arkeassa on 20 ekotukihenkilöä. Jo ekotukitoiminnan alkuvaiheessa ekoasiat otettiin osaksi tiedottamista.  Homma jatkuu edelleen ja on selkiytynyt entisestään. Koko Arkean henkilöstölle lähtee joka kuukausi tiedote, jonka yhtenä pysyvänä osana on kuukausittainen ekovinkki.

Innovaatioita, yhteistyötä ja yhteiskuntavastuun kantamista

Jukka kirjaa ylös kaikki poistoon menevät tavarat, kuten koneet ja laitteet, joten jatkokäytön ideoiminen on melko helppoa. Aina kun jotain poistetaan käytöstä, mietitään tarkkaan, miten erilaiset materiaalit voidaan hyödyntää.
– Teemme paljon tavaroiden kierrätystä ja uusiokäyttöä. Meidän omassa metallipajassa tuunataan ja huolletaan kaikennäköistä. Kiinteistöhuollon purkaessa vanhoja uuneja, voidaan ritilöistä tehdä kärryjä keittiöihin. Muistakin materiaaleista on tehty rullakoita ja hyllyjä. Ruostumattomasta teräksestä valmistetut kärryt ja hyllyt saattavat välillä kolhiintua tai tarvitsevat uusia pyöriä, joten niitä huolletaan. On ihan turhaa hankkia aina uutta kun korjaamalla ja tuunaamalla säästetään pitkä penni ja samalla luonnonvaroja, Jukka kommentoi.
Arkeassa on tehty todella innovatiivisia uusiokäyttöratkaisuja, joista Jukka esittelee kuvia. Työkokemus toimialalta on ympäristövastaavalle hyödyksi.
– Se auttaa ehdottomasti kun mietitään tavaroiden jatkokäytön mahdollisuuksia. Pystyy hahmottamaan sen, miten toisen jäte voi olla toisen hyöty. Hauska esimerkki oli kun siivoja soitti että tarvitsisi paperinkeräyslaatikoita. Minä otin yhteyttä muutamaan keittiöön ja pyysin laittamaan perunalaatikoita sivuun. Perunalaatikot ovat 15 kiloa kestäviä pahvilaatikoita, joissa kuljetetaan vakuumipakattua perunaa. Ne menisivät suoraan pahvinkeräykseen keittiöstä. Me liimasimme niihin uudet tarrat ja kohde sai uudet  paperinkeräyslaatikot.
Luonnonvarojen säästön ja resurssiviisauden lisäksi Arkea huolehtii myös yhteiskuntavastuustaan. Viime vuonna järjestettyä Arkea Outlet -tempausta jatkettiin tänä vuonna poistettavien koneiden, kuten ruohonleikkurien, myynnillä. Ideana tempauksessa oli että henkilöstö sai ostaa edullisesti Arkeasta poistettavia laitteita ja tavaroita. Tuotto tempauksesta meni Pidä Saaristo Siistinä ry:lle.

 

Teksti ja kuva: Marja Tommola

10/2015

Yksikkö: 
Arkea