Ekoarki osana vammaispalveluita

Pormestarin toimintakeskus on yksi vammaispalveluiden toimipisteistä. Maarit Suomi, keskuksen toinen ekotukihenkilö, kertoi päivän askareiden keskellä, mitä kuuluu Pormestarin toimintakeskuksen ekotukiarkeen.
 
- Ei käytetä pyyhkimiseen niitä käsipyyhkeitä vaan näitä pyyhkeitä, jotka voidaan pestä, Maarit ohjeisti keittiöapulaista. Vaikka Pormestarinkadulla on vain seitsemän työntekijää kaksi ekotukihenkilöä tulee tarpeeseen, sillä toimintayksikössä käy noin 50 asiakasta lähes päivittäin, Maarit kertoo. Minä kävin koulutuksen ensimmäisten joukossa 2012 ja nyt viime vuonna viimein saatiin toinen ekotukihenkilö, Sami Raittola. Pormestarin toimintayksikkö on työpainotteinen toimintakeskus eli täällä valmistetaan paljon tuotteita myyntiin asti ja tehdään arkipäivän askareet yhdessä ja tehdään myös alihankintatöitä, Maarit jatkaa. Toimintakeskuksen asiakkaat tekevät esimerkiksi taidokkaita koreja ja kasseja kahvipaketeista ja filminauhasta, sytykeruusuja, avaimenperiä, mattoja, tilkkutäkkejä, ovikransseja ja painettuja t-paitoja. Suurin osa käytetystä materiaalista on kierrätysmateriaalia. Tuotteet olisivat esimerkiksi mainioita lahjoja. Resursseja markkinoida tuotteita esimerkiksi tapatumissa tai markkinoilla on kuitenkin hyvin rajoitetusti, Maarit harmittelee.
 
Pormestarin toimintakeskuksessa, kuten monissa muissakin paikoissa, kierrätys on myös taloudellinen kysymys. Kierrätysmateriaalin käyttö kun on edullisempaa.
 
- Huonekalutkin kierrätetään, oikeastaan kaikki on jostain saatuja tai hankittu käytettynä. Remontin yhteydessä muutama vuosi sitten saatiin lähes kaikki valaisimet liiketunnisteisiksi. Sekin on selkeä taloudellisuuskysymys. Vaikka vaihto maksaa ehkä vähän enemmän, saadaan raha takaisin nopeasti, Maarit järkeilee.
 

Haaste kiertää edelleen

Tiistaina 10.5. järjestettiin Kestävän kehityksen iltapäivä. Tapahtuma oli osa vammaispalveluiden haastetta, joka lähti Pompon päiväkeskuksesta muutama vuosi sitten. Silloin Pompossa järjestettiin Roskapäivä –tapahtuma, johon kutsuttiin kaikki vammaispalveluiden 11 yksikköä. Pompon päiväkeskus haastoi Toivolan toimintakeskuksn järjestämään uusi kestävän kehityksen tapahtuma vuoden päästä. Toivolasta haaste jatkoi matkaansa Katariinaan toimintakeskuksen kautta Pormestarin toimintakeskukseen. Seuraavana vuorossa on Portsan Kehräkoti.

Tapahtumassa oli rasteja, joita osallistujat kiertelivät. Pormestarinkadulla oli tehty paljon erilaisia käsitöitä tapahtumaa varten. Ohjelmassa oli ötökkähotellipolku, lintunäyttely, LSJH:n kierrätysneuvontaa, nokipannukahvit oman mukin mukaan ottaneille sekä tietenkin kierrätys tuotteiden myymälä ja toiminnallisia pisteitä. Ötökkähotellipolun varrella oli mitä erilaisempia hotelleja, joissa oli hyödynnetty mm. vanhoja kauhoja, siivilöitä ja käpyjä. Paperimassasta askarreltiin mm. suuri maapallo.

- Toteuttamisessa oli hyödynnetty myös Turun Retkipajaa, joka sijaitsee Amiraalistonkadulla. Turun kaupungin yksiköille lainauskortti maksaa 40 euroa vuodessa ja sillä voi lainata retkivälineitä niin paljon kuin tarvitsee. Esimerkiksi näyttelyteltat ja nokipannut olivat sieltä, Maarit selittää. Päivän aikana paikalla kävi oman väen lisäksi useita kymmeniä vierailijoita Pompon päiväkeskukselta asti. Tiistaina olikin täydellinen ilma tapahtumalle. Haaste tietenkin annettiin tapahtumassa eteenpäin ja sen vastaanotti Tiina Siren, Portsan kehräkodista. Sitten vain odottelemaan Kehräkodin tapahtumaa, Maarit iloitsee.

Kuva: Pormestarin toimintakeskus

Teksti: Marja Tommola

06/2016

Maarit Suomi ja Tiina Siren