Ekotukitoiminta tuonut järjestelmällisyyttä

Visit Turku, kaupungintalon vieressä pitää Turun ja koko Turun seudun lippua korkealla. Tavoitteena on palvella matkailijoita niin läheltä kuin kaukaa. Samalla tehdään paljon ympäristömyönteisiä juttuja. Ekotukihenkilöt Anne Malin ja Heikki Ala-Kleme valottavat, mitä kaikkea Visit Turussa tällä hetkellä tapahtuu.

Ekotukitoiminta vaikuttanut siihen että esimerkiksi kierrätys on järjestelmällisempää. Meillä on täällä ns. tee se itse muovinkeräyskin, ihan Annen ansioista, Heikki hehkuttaa.

Me kerätään muovit omaan astiaan ja minä sitten vien ne keräyspisteeseen, kun on tarve, Anne selventää. Muovin keräys on kyllä herättänyt laajasti keskustelua asiasta ja keskustelu on aina hyvästä.

Kaupungintalon keittiön kanssa käytetään samaa roska-katosta, jonne pääsee vain avaimilla. Heilläkin voisi olla tarvetta muovinkeräysastialle. Vähän se vaatisi katoksen roska-astioiden uudelleenjärjestelyä, enkä sitten tiedä tulisiko meidän pisteistä edes yhteensä tarpeeksi muovia, jotta oman keräyspisteen saisimme. Pitää selvitellä, Heikki toteaa.

Heikki puolestaan hoitaa ekotorille kuuluvat tavarat, kuten sähköromut. Samalla sinne voi viedä myös paristot.

Vakiopaikka on Rieskalähteen ekotori. Sinne on mukava mennä kun tietää että asiat hoituvat eikä aikaa kulu selvittelyihin, Heikki tuumailee.

Vaikka Suomessa kierrätetään melko hyvin, on meilläkin vielä paljon tehtävää. Esimerkiksi kaupungin huonekalujen ja muunkin tavaran kierrättäminen voisi olla paljon tehokkaampaa. Me uusimme tilat oikeastaan nollabudjetilla, kun hankittiin tarvittavat kaupungin muista yksiköistä. Me tietenkin säästimme mutta samalla säästivät muut kun ei varastoida turhaan. Ja onhan se aivan älytöntä haaskausta laittaa täysin käyttökelpoista ja siistiä materiaalia roskiin, mitä sitäkin ikävä kyllä vielä tapahtuu. Olemme myös järjestäneet henkilökunnan omia kirpputoreja muutaman kerran, Anne kertoo.

Järkeistetään ja tarjotaan, mitä asiakkaat haluavat – samalla toimitaan ympäristöystävällisesti

Matkailupalvelukeskuksen esitteitä painatetaan suuret määrät ja usealle kielelle. Niitä toimitetaan useisiin kohteisiin, myös ulkomaille. Etenkin alkuvuodesta keskuksessa on varsinainen esiterumba. Hessu on pyrkinyt järkeistämään logistiikkaa ja esitteiden jakoa. Samalla hän seuraa esitteiden menekkiä, jotta voidaan hieman ennakoida seuraavan vuoden tilauksia.

Kenties joskus tulevaisuudessa luovutaan painetuista esitteistä, mutta vielä me painatetaan useita tuhansia esitteitä.  Ympäristöystävällisyys on tietenkin hyvä juttu mutta logistiikan suunnittelussa lähtökohta on oman työn helpottaminen. Kun suunnittelen reitit järkeväksi oman työni kannalta, on se automaattisesti vähemmän edestakaista ajoa, tehokkaammin käytettyä aikaa ja vähemmän ajokilometrejä. Lyhyissä matkoissa pohdittavaksi tulee, voiko asian hoitaa jalan vai onko rahdattavaa tavaraa niin paljon että kulkupeliä tarvitaan.

Turku onkin helppo, käveltävissä oleva kaupunki ja se onkin Turun valttikortti, Anne toteaa. Lähes kaikki on kävelymatkan päässä toisistaan, hotellit, kokoustilat, ravintolat ja kulttuuririennot.  Onkin ollut luontevaa paketoida yhteen teemakävelykierroksia. Esimerkiksi Food Walk -kortti on ollut erittäin suosittu ja sitä on hankittu usein jopa lahjaksi. Se on mainio aineeton lahja ihan paikallisellekin herkkusuulle, Anne vinkkaa.

Matkailupalvelut pyrkivät opastamaan turisteja ja organisaatioita ympäristöystävällisiin vaihtoehtoihin. Nettisivuilta löytyy vinkkejä vihreän kokouksen järjestämiseen ja juuri on valmistumassa lopputyö, jossa on kerätty tietoa mm hotellien, ravintoloiden ja kokoustilojen vihreistä arvoista ja saavutettavuudesta. Tarkoitus on saada tiedot julkaistuksi meetturku.fi - sivuilla.

Turku oli vuonna 2016 Suomen kolmanneksi suosituin kongressikaupunki. Asiakkaat voivat tehdä päätöksensä loma- tai kokouspaikasta sen perusteella, kuinka vastuullisia palvelun tarjoajat ovat. Se, miten Turussa ja Turun alueella voidaan toimia kustannuksia säästäen ja kestävän kehityksen periaatteita noudattaen, kiinnostaa sekä yksityisiä että yrityksiä, Anne selittää.  On kaikkien etu että palvelun tarjoajien vihreät arvot ovat selkeästi kaikkien nähtävillä.

 

Teksti: Marja Tommola

Kuva: Sanna Laiho

 

02/2018

Yksikkö: 
Visit Turku
Anne ja Heikki