Ekotukityötä Talouspalvelukeskuksessa

Ekotukihenkilö: Anu Vänttinen

Anu Vänttinen kävi ekotukikoulutuksen vasta viime keväänä mutta jo nyt on alkanut tapahtua. Suomalaiseen tapaan Anu vähätteli aikaansaannoksiaan, mutta ympäristöasiat ovat nostaneet päätään talouspalvelukeskuksessa ja kiitos kuuluu suuressa määrin ekotukihenkilölle.

Pyöräilyä…

Ekotukikoulutusten aikana Anu kuuli Valonian Työpyöräile! -kampanjasta. Kampanjassa lainataan varsinaissuomalaisille työpaikoille työpaikkapyörää kuukaudeksi, kannustetaan viisaaseen liikkumiseen ja jaetaan positiivisia pyöräilykokemuksia.
- Positiivisia pyöräilykokemuksia on kyllä tullut, kertoo Anu sekä talouspalvelukeskuksessa eniten lainapyörällä polkenut Tuomas Kärpijoki.
- Hymysuiset päät kääntyilivät kaduilla ja Lemminkäisenkadun toimipisteessä käyvät vieraat ihastelivat kaunista pyörää, Tuomas ja Anu muistelevat.
Lainapyörät eivät ole mitä tahansa pyöriä vaan turkulaisten taiteilijoiden tuunaamia Jopoja, joita syntyi viimevuonna Valonian Taidepyöriä ja pyörätaiteilijoita -hankkeessa. Talouspalvelukeskuksella oli lainassa taiteilija Mika Natrin tuunaama pyörä nimeltään Asfalttikukka, jonka hopean harmaassa rungossa on mustia kierrätyskumista valmistettuja kukkia. 

Talouspalvelukeskus lainasi pyörää toukokuun ajan. Sinä aikana työ- ja vapaa-ajan matkoja kertyi poljettuna noin 90 km, joista noin 70 kilometriä oli Tuomaksen polkemia.
- Minulla ei ole omaa autoa, eikä täällä Turussa omaa polkupyörääkään. Kaupunkiajossa pyörä on kätevin kulkuneuvo ja siksi sitä tuli käytettyä erittäin paljon, Tuomas kertoo.
- Jopo sopii erityisesti kaupunkiajoon keveytensä ja näppäryytensä vuoksi, Tuomas tarkentaa.
- Pyörän lainaamisella on ollut myös henkilökohtaiseen elämään vaikuttavia seurauksia, selittää Anu. Ennen pyöräilin paljon harvemmin. Nyt olen löytänyt pyöräilyn helppouden uudelleen  ja vapaa-ajan pyörämatkat ovat lisääntyneet.

Lainakuukauden päätteeksi Talouspalvelukeskuksen työhyvinvointiryhmä lisäsi vielä pienen kannustimen pyörän käyttöön: jos viimeisen puolentoista viikon aikana kulki lainapyörällä kaupunginsairaalan kanttiiniin ja sanoi salasanan ”Asfalttikukka”, sai palkinnoksi jäätelön.

…ergonomiaa…

Toinen syy Tuomaksen suureen kilometrimäärään on nyt toista vuotta järjestetty talouspalvelukeskuksen oma Ergonomia -kisa. Työpaikan kilpailu alkoi tämän vuoden toukokuussa ja kesti juhannukseen asti.
- Täällä tehdään todella paljon istumatyötä, joten kaikenlaiset  kannustimet työpaikkaliikkumiseen ovat tarpeen, Anu kertoo.
- Kisaus tehtiin tiimeittäin. Viime vuonna muutama yksilösuoritus palkittiin mutta vain koska henkilöt osoittautuivat oikeiksi superyksilöiksi hän jatkaa.
Pisteitä tulee sähköpöydän työasennon muuttamisesta vähintään tunniksi, työpäivän aikana tehdystä taukojumpasta ja portaitten käytöstä kolmanteen kerrokseen sekä töihin tullessa että mennessä. Toukokuun ajan pisteitä sai myös lainapyörän käytöstä, jos käyttöaika oli vähintään 20 minuuttia. Tuomas keräsi polkiessaan myös pisteitä tiimilleen, jonka viimevuotista voittoa hän puolustaa.

- Viime vuonna pisteitä kerättiin vain työasennon muuttamisesta ja taukojumpasta. Portaitten ja pyörän käyttö tuli ideoina ekotukikoulutuksesta, tähdentää Anu. ”Hissiä vältetään ja käytetään rappusia”, niin kuin lähtötilannekartoituksen eräs kohta kehottaa. Ehkäpä työpaikkapyöräkin saataisiin lainauksen innoittamana hankittua.

…sekä ekoilua

Anu toteuttaa koulutuksesta saatuja eko-oppeja ensin vapaa-ajalla ja omassa työssään.  Esimerkiksi tulostusta hän harkitsee nykyään hyvin tarkkaan ja tyttärelleen hän muistuttelee, ettei olla suihkussa liian kauan.
- Kun on itse omaksunut ekologisempia käyttäytymismalleja, on niitä helpompi jakaa eteenpäin, Anu selventää.
Hankinnoissa hän suosii ekologisempia tuotteita, kuten uudelleen täytettäviä korjausteippirullia tai yksittäispakkaamattomia kansion välilehtiä. Muitakin ekologisia hankintoja tehdään aina mahdollisuuksien mukaan. Esimies ehdotti alun perin Anua ekotukihenkilöksi juuri siitä syystä, että tämä vastaa hankinnoista. Toimiston hankinnoilla on suuri merkitys ympäristökuormituksen pienentämisessä.

- Muutama on tullut kysymään että mitä se ekotukitoiminta tarkoittaa? Sitäkö että nyt sammutellaan koneet ja valot? Sitähän se suurelta osin on, yksinkertaisten toimintamallien omaksumista.

Anu on suunnitellut myös muita yksinkertaisia toimenpiteitä toteutettavaksi työpaikalla, kuten kahviautomaatin kertakäyttökupeista luopumisen, kaksipuoleisten tulostusasetusten asentamisen ja vanhojen tulosteiden käyttämistä muistilappuina ja suttupapereina.

- Minäkin käytän jo kertaalleen käytettyjä papereita suttupaperina, hihkaisee Tuomas.
- Tosin oikeastaan laiskuudesta, hän tunnustaa. On helpompaa käyttää vanhoja papereita kuin lähteä varastosta hakemaan erikseen jotain muistilappuja, Tuomas naurahtaa.

Ekologisuus siis helpottaa työtehtäviä, ei lisää niitä!

 

Teksi ja Kuva: Marja Tommola

Julkaistu Turun pualest 4/2012

 

Yksikkö: 
Turun kaupungin talouspalvelukeskus