Hämeenkatu 10:ssä ekotuki jo arkipäivää

Turun kaupungin Työterveystalo sijaitsee Hämeenkatu 10:ssä. Kaupungin ja kaupungin konserniyhtiöiden lisäksi, Työterveystalon asiakkaina on paljon myös yksityisiä yrityksiä ja järjestöjä. Talossa työskentelee noin 85 henkilöä neljässä kerroksessa ja asiakkaita on tuhansia viikoittain.

Yrityksiä kiinnostaa yhä enenevissä määrin, kuinka ympäristöasiat on palveluntarjoajan puolelta huomioitu. Ekotukitoiminta on hyvä lisä ympäristövastuulliseen toimintaan, talon ekotukihenkilö Eija Leskinen kertoo. Itse asiakkaat eivät niinkään ole ekoasioista kyselleet, vaikka meillä onkin aika näkyvästi tiedotusmateriaaleja, kuten opastetarroja ja julisteita esillä. Ehkä se huomio on täällä käydessä muissa kuin ympäristöasioissa, Eija tuumailee.

Ekotukitoiminta on Työterveystalossa jo melko vakiintunutta. Entinen osastonhoitaja oli jo ekotukiverkostossa mukana ja Eijan käytyä koulutuksen 2014, hän perusti kolmen hengen ekotiimin. Työterveystalo on osallistunut Pyörällä töihin kisaan, kartoittanut jätehuollon tilannetta ja tehostanut materiaalien kierrätystä. Keväällä koulutuksessa kävi myös välinehuoltaja Kirsi Ponkilainen-Suominen.

Olemme jakaneet henkilöstölle  ympäristötietoutta niin taukotiloissa kuin sähköpostilla. Usein ajatellaan että pitää tehdä jotain isoa ja suurta mutta usein tiedotusasiat ja pienemmät teot ovat niitä mitkä hiljalleen vaikuttavat asenteisiin, Eija toteaa. Kaksi viime vuotta on ollut hieman hiljaisempaa ekotukijutuissa, kun sote-valmistelut vievät  paljon aikaa. Saattaa olla että talossa on uusia työntekijöitä, jotka eivät ole kuulleet vielä ekotukitoiminnasta. Perehdytyksessä mainitsen kyllä esimerkiksi kerrätyksestä ja muistuttelen oman mukin tuomisesta mutta ei se kerta riitä, etenkin kun perehdytyksessä tulee uutta asiaa paljon. Suunnitelmissa on että sitten kun vähän rauhoittuut, alkaisimme henkilöstölle menevän kuukausikirjeen mukana uutisoimaan säännöllisesti myös ekotuki- ja muista ympäristöasioista, Eija suunnittelee.

Kahvi, pieni mutta iso asia

Työterveystalo on Kaupunginsairaalan lääkehävikin seurannassa mukana. Eija on talon lääkevastaava ja hän on kiinnittänyt huomiota lääkehävikkiin jo aikaisemmin.

Lääkehävikkiin ei välttämättä kiinnitetä huomiota mutta kyllä se on merkittävä asia. Joitain lääkkeitä on oltava aina saatavilla, ei riitä että tilataan tarvittaessa. Määrien optimointi voi olla haasteellista. Toinen hävikki, mitä on pyritty minimoimaan, on kahvi, Eija selittää.

Työterveystalossa työnantaja tarjoaa työntekijöille kahvit. Se on pieni mutta merkittävä ele työnantajalta. Kahvitauko kuuluu päivään ja juomaa kuluu. Hämeenkatu 10:ssä on asiakkaille tarkoitettu maksullinen kahviautomaatti, joista henkilökunta saa läpyskää näyttämällä neljä ilmaista kuppia päivässä.

Automaatit tietenkin minimoivat kahvihävikin. Meillä on myös 1:ssä, 2:ssa ja 4:ssä kerroksessa sijaitsevat taukotilat, jossa jokaisessa on kahvinkeitin. Osa henkilöstöstä pitää itse keitetystä kahvista. Ne ketkä kahvia keittävät, osaavat jo katsoa, kuinka monelle keitetään, ei keitetä automaattisesti pannullista. Muutama kuppikin ylimääräistä, joka taukotilassa per kahvitauko, tekee jo lähes kuusi pannullista viikossa. Kahvihuoneissa juodaan reilun kaupan kahvia ja teetä. En ole varma, olisiko madollista vaihtaa automaatteihin reilun kaupan kahvia, Eija miettii. Pitääpä selvitellä asiaa. Niin ja olihan täällä alkuun keskusteluja siitä että kumpi nyt on ekologisempi, se oma pestävä kuppi vai pahvimuki, Eija nauraa. Nykyisin lähes kaikilla on jo omat mukit

 

Kuva ja teksti: Marja Tommola

04/2018

Yksikkö: 
Työterveystalo
Eija Leskinen