Katariinanlaaksoon

Turussa, helppojen kulkuyhteyksien päässä, sijaitsee useita upeita luonnonsuojelualueita. Näistä luultavimmin suosituimpia ovat Ruissalo ja Katariinanlaakso. Ruissaloon pääsee kätevästi bussilla 8 ja Katariinan laaksoon liikennöi bussi nro 13.

Katariinan laakso on siitä mielenkiintoinen, että hyvin pienellä alueella on useita luontotyyppejä ja harvinaisia ja uhanalaisia eliölajeja, selventää Emma Kosonen, luonnonsuojelutyöntekijä Turun ympäristösuojelusta. Turun kaupungin kaunistamisrahaston tuotolla saimme hankkia Katariinanlaaksoon uudet opastekyltit ja penkkejä. Kyltit on piirtänyt Seppo Leinonen ja ne ovat todella mielenkiintoisia ja niistä on tullut paljon positiivista palautetta, Emma jatkaa. Sepon taito on siinä että hänen hahmonsa ovat sarjakuvamaisia ja hauskoja mutta ne pystyy silti tunnistamaan lajilleen. Tauluissa haluttiin nostaa esiin myös vähemmän tunnettuja, mutta harvinaisia lajeja. Hauska yksityiskohta onkin että kylteissä seikkailee marmorikuoriainen, joka on uhanalainen kovakuoriaislaji.

Eräässä kyltissä kerrotaan talviruokinnasta, vaikka siihen ei varsinaisesti halutakaan luonnonsuojelualueella kannustaa.

Lintujen ruokinta talvisin on oikein hoidettuna ihan ok ja mukavahan ruokintapaikan vilinää on seurata, mutta sekin on toimintaa, jonka ei välttämättä tarvitsisi tapahtua luonnonsuojelualueella. Olisi syytä muistaa, ettei lintuja ruokita kesäaikaan, sillä poikasille voi tulla ihmisen tarjoamasta, yksipuolisesta ravinnosta erilaisia kasvuhäiriöitä, Kosonen selittää.

Katariinan laakson reitti on pituudeltaan hieman yli kaksi kilometriä. Paineita alueelle syntyy siitä että aivan lähettyvillä on paljon asutusta ja sitä kautta paljon käyttäjiä. Luonnonsuojelualueilla liikuttaessa pitää kuitenkin muistaa, missä ja miten saadaan liikkua.  

On hienoa että ihmiset tulevat luonnonsuojelualueille, mutta liikkumis- ja muutkin rajoitukset on tehty tarkoituksella, Emma korostaa. Esimerkiksi tuolla kaislikon reunassa ei saisi liikkua tähän aikaan mutta jotenkin sinne on polku muodostunut. Luonnonsuojelualueen tarkoituksena on antaa mm. pesimisrauha linnuille ja vaikka kuinka yrittäisi mennä rauhallisesti vierestä, niin kyllä se häiritsee lintuja. Koirien ulkoiluttaminen ilman hihnaa tai edes pitkällä hihnalla, jos koira ei pysy merkityllä polulla, on ehdottomasti kiellettyä.

 

Kuva ja teksti: Marja Tommola

06/2017

 

Emma ja kyltti