Lääkehuollossa selätetään lääkehävikkiä

Aikamoinen logistiikkakeskus, kuvaa lääkehuollon ekotukihenkilö Katri Silvanti työpaikkaansa, jossa lääkkeitä toimitetaan kaupungin eri yksiköihin.

Vaikka olen täällä lääkkeiden keskellä töissä niin apteekkiin pitää mennä ihan kuin muidenkin, Katri nauraa. Me toimitaan ihan samalla tavalla kuin tavanomainen ruokapalvelu: yksiköt tekevät tilaukset ja ne toimitetaan sovittuina päivinä.Pakkaukset eivät kuitenkaan ole tavanomaisimpia, joten turvallisuusasioista ollaan lääkehuollossa tarkkoina. 

Muutoksia vuosien varrella

Katri on ollut sairaalan apteekissa välinehuoltajana 14 vuotta. Työnkuva on sinä aikana ehtinyt muuttua. Nykyisin omavalmistus sairaalan apteekissa on vähentynyt huomattavasti ja esimerkiksi autoklaavista on luovuttu. Autoklaavi on kone, joka steriloi sairaalavälineitä.

Ekotukikoulutuksen kävin 2015. Meidän esimies, apteekkari Tiina Järvinen, kannustaa näissä asioissa kovasti. Meillä on esimerkiksi kahvihuoneen ilmoitustaululla aina yhdessä sovitut, tilannekartoituksesta poimitut, vuotuiset tavoitteet. Tänä vuonna olemme mm. perustaneet kirpputorin ja pitäneet ekoperehdytyksiä uusille työntekijöille. Ekoperehdytysohjeet on lisätty myös apteekin perehdytysohjelmaan.

Tiina myös vetää lääkehuollon puolelta lääkehävikkiprojektia. Lääkehävikki on samanlainen ongelma kuin ruokahävikki mutta ylijäämälääkkeitähän ei voi jakaa eteenpäin samoin kuin ylijääneitä ruoka-annoksia. Lääkehävikistä aiheutuneet kulut kaupungille voivat olla jopa lähes 20 000 euroa kuukaudessa.

Sairaalapalveluiden ylilääkäri ehdotti hanketta keväällä. Ensin analysoidaan se, mistä hävikkiä syntyy ja sen jälkeen aletaan pohtimaan, miten sitä voidaan pienentää. Osastoilla on mahdollisuus pyytää kuukausittainen raportti hävikkilääkkeistään mutta aika harvat sitä pyytävät, Tiina kertoo.

Minä käsittelen meillä hävikin ja kirjaan sen Web Marela – ohjelmaan, jonka jälkeen lääkkeet toimitetaan edelleen hävitettäviksi, Katri täsmentää. Ehkä osastojakin herättelisi se että heille laitettaisiin raportti automaattisesti, pyytämättä. Kun nähdään lääkehukka euromääräisenä, pistää se ajattelemaan. Talous on monesti se, mikä ratkaisee.

 

Kuva ja teksti: Marja Tommola

10/2017

Yksikkö: 
Lääkehuolto
Katri Silvanti