Maailmanpelastusta Puolalan koulussa

Puolalan koulussa on hieman yli 600 oppilasta, mutta lasten paljoutta ei kuulemma huomaa kuin ruoka- ja välitunneilla. Näin ainakin kertoo Puolalan koulun ekotukihenkilö Kati Andersen.

  • Oli teema mikä vaan, niin me yleensä tartumme siihen, Kati nauraa. Teemaviikkojen kautta saadaan lapset hyvin osallistettua ja yleensä oppilaat innostuvat, kun tehdään vähän jotain tavallisesta poikkeavaa. Silloin opitaankin helpommin.  Uusi opetussuunnitelma vaikuttaa varmasti siihen, että yhteistyö lisääntyy ja tehdään paljon erilaisia asioita. Veikkaan, että siinä tulee enemminkin vastaan karsimisen vaikeus, Kati pohtii. Meillä kaikilla on harjoittelemista siinä, että yhä useammin asioita opitaan ilman oppikirjoja ja sen omaksuminen voi olla haastavaa.

Pian sen jälkeen, kun Kati kävi ekotukikoulutuksen, aloitettiin ekotoiminta lukuvuonna 2012-13 Puolalan koulussa. Oppilaiden mukaan ottaminen oli olennaista ja Kati mietti yhdessä rehtorin kanssa, mikä olisi oikea kanava siihen. Koulussa toimi jo oppilaskunnan hallitus, mutta mietittiin, miten muuten saataisiin oppilaita aktivoitua, kuin vain hallituksen kautta.

Päädyttiin perustamaan ”ympäristöministeriö”, johon oppilaat äänestivät yhden oppilaan jokaiselta luokalta. Valitut oppilaat keksivät ensimmäisessä kokouksessaan ryhmälle nimen. Näin sai alkunsa Maailman Pelastajat. Nykyisin heidät tunnetaan tuttavallisemmin nimellä MaPet.

  • MaPe-oppilaiden ryhmä on ollut mahtava. MaPet auttavat teemaviikkojen ja -päivien toteuttamisessa. Kun olen tehnyt ympäristökasvattajan erikoisammattitutkintoa varten ympäristökartoituksia koulun tilasta, MaPet ovat olleet mukana sen teossa. Koulullemme myönnettiin myös Kouluruokadiplomi keväällä 2016. Tässä kouluille myönnettävässä tunnustuksessa huomioidaan myös ekologisen kouluruokailun edistäminen ja oppilaiden osallisuus, Kati selittää. 

Kestävä kaveruus ja muita juttuja

Jokaisena lukuvuonna ekotukitoiminnan aloittamisen jälkeen on Puolalan koulussa järjestetty kestävän kehityksen teemaviikko, jonka teema päätetään syksyllä heti koulujen alkaessa. Ensimmäisenä lukuvuonna keskityttiin yleisesti kestävään kehitykseen ja piirrettiin logo KeKe-toiminnalle.

  •  Kaikki halukkaat saivat osallistua piirustuskilpailuun. Ensin valittiin jokaiselta luokalta paras ja niiden kesken sitten äänestettiin. Samalla opeteltiin, mitä asioita logoissa ja markkinoinnissa kannattaa ottaa huomioon. Voittajaksi valikoitui pingviini. Lukuvuonna 2013-14 keskityttiin puolestaan hävikkiruokaan ja kierrätykseen. Muutamina päivinä MaPet olivat valvomassa ruokalassa, mitä oli menossa roskiin ja muistuttivat oppilaita ottamaan vain sen minkä syövät. MaPet olivat oikein innoissaan tästä tehtävästä, Kati muistelee. Lukuvuonna 2014-15 Itämeri-teema ulottui kevätjuhlaan asti. Silloin keräsimme Saaristomeren suojelurahastolle 1000 euroa ja Puolalan koulu sai nimensä Aurajoen rannassa sijaitsevaan Symbiosis-patsaaseen. Keräyksessä oli mukana myös yläkoulu, jossa pidettiin kahvilaa varainkeruutarkoituksessa, Kati kertoo.
  • Viime lukuvuoden teemana oli Kestävä kaveruus, jolloin tuotiin esiin sosiaalisen kestävyyden tärkeyttä. Yhtenä päivänä toteutimme ruokatunnilla tempauksen, jolloin piti mennä istumaan vieraan oppilaan viereen. Oppilaat olivat askarrelleet pöytiin keskustelua avaavia lappusia. Kokeilua hieman jännitettiin opettajien puolelta, mutta kävikin ilmi, että se oli hauska juttu ja todennäköisesti tällaisia tempauksia voitaisiin järjestää myös tulevaisuudessa. Tempauksen mottona voitaisiin pitää, että ”koulussa on lähes 600 kaveria, joita ei vain tunne vielä”, hän iloitsee.

Samaa periaatetta pitäisi noudattaa aikuistenkin maailmassa ja mennä rohkeasti juttelemaan vieraille!

Tulevaisuuden visioita

  • Olisi hienoa, jos sivistystoimialalle tulisi tavoitteeksi se, että saataisiin jokaiseen kouluun useampi kuin yksi ekotukihenkilö. Lisäksi henkilöt voisivat myös välillä vaihtua, niin kenellekään ei tulisi oloa, että ekotukitoiminta olisi taakka ja toiminta pysyisi aktiivisena. Olisi myös hienoa, jos ekotukitoiminta ottaisi huomioon enemmän ympäristökasvatusta, vaikka se alun perin on tarkoitettukin työntekijöille. Voitaisiin perustaa kouluille KeKe-tiimejä. Uuden opetussuunnitelman myötä ideoita kaivataan ja esimerkiksi ekotuen kokoontumiset voisivat toimia ideapäivinä, Kati pohtii. Tämä olisi hieno suunta tulevaisuudessa.

 

Kuva ja Teksi: Marja Tommola

09/ 2016

Kati Andersen