Muutoksesta puhtia

Ekotukihenkilö: Mika Ajalin

- Muutto uusiin tiloihin keväällä 2013 oli kuin lottovoitto, hehkuttaa Hankinta- ja logistiikkakeskuksen ekotukihenkilö Mika Ajalin. Kuljetus-, varasto- ja painatuspalveluiden muuttaessa samaan paikkaan Kunnallissairaalantielle, on saatu järkeistettyä logistiikkaa. Ajokilometrejä on seurattu ja saatu säästettyä huomattavasti. Lisäksi uutta kalustoa hankittaessa ympäristökriteerit otetaan tarkasti huomioon ja autot ovat vähäpäästöisiä, Mika kertoo.

Iso asia oli muuton myötä saadut kunnolliset sosiaalitilat. Työmatkapyöräilystä kipinän saanut Mikakin pääsee 11 kilometrin mittaisen työmatkan päätteeksi pesulle ja esimiesten kanssa on sovittu että pyöriä saa pitää varastossa sairaala alueen turvattomien pyöräpaikkojen sijaan.

Kannustimia kaivataan

Osana Kestävän kehityksen budjetointia toteutettiin Turun kaupungin työntekijöille työmatkaliikkumiskysely huhtikuussa 2013. Kyselyn kautta oli mahdollisuus päästä Liikettä työmatkaan! - hankkeeseen. Osallistujat sitoutuivat muuttamaan työmatkaliikkumistaan terveellisempään suuntaan vuoden ajaksi, toukokuusta toukokuuhun.  Heille tehtiin koejakson alussa, puolivälissä ja lopussa terveydentilan ja kunnon kartoitukset.

- Heti kun näin Netkusta mahdollisuuden osallistua, oli siihen tartuttava.  Se oli hyvä tapa saada itsensä taas liikkeelle.  Nuorempana sitä tuli harrasteltua kaiken näköistä ja vielä kuljettajana ollessa, työ oli fyysistä. Kun siirtyi istumatyöhön, lisäkilojakin kertyi hetkessä kymmenen, Mika kertoo. Suurin motivaattori oli oman kunnon ja veriarvojen kehityksestä saatava data. Kun kehitystä tapahtui, motivaatiokin kasvoi. Hankkeen työterveyshoitajakin kommentoi tulosten kohetessa että entiseen ei sitten ole enää paluuta. Yhä poljen keskimäärin neljä kertaa viikossa työmatkani. Nykyään tulee olo että ei saa päivää käyntiin jos ei pääse fillarilla töihin. Tällaisia kannustimia tarvittaisiin ehdottomasti lisää. Kaupunki voisi esimerkiksi haastaa työntekijöitään erilaisiin tapahtumiin, Mika kommentoi.

Liikettä työmatkaan! – hanketta on ollut tarkoitus selvittää keinoja, jotka motivoivat ihmisiä liikkumaan sekä saada nämä keinot jalkautettua kaupungin yhteiseksi toiminnaksi.  Osallistujien mukaan eniten motivaatioon vaikuttavat toimenpiteet olivat terveyskuntokartoitukset ja työmatkaliikuntaneuvonta, työmatkaliikuntakertojen seuranta sekä jaetut hyödykkeet kuten huomioliivit ja heijastimet.

Osa kokonaisuutta

Ekotukitoiminta ja Liikettä työmatkaan! ovat toimenpiteitä laajassa kestävän kehityksen budjetoinnin keinovalikoimassa. Työmatkaliikkumisen edistämisen avulla saadaan työhyvinvoinnin lisäksi myös rahallisia säästöjä . Liikettä työmatkaan! – hankkeessa toimenpiteiden kustannukset olivat noin 150 € vuodessa osallistujaa kohti.  Summa vastaa keskimäärin noin yhden autopaikan pysäköintikustannuksia kuukaudessa Turun kaupungin keskusta-alueella. Osallistujien sairauspoissaolot puolestaan vähenivät keskimäärin 26 %, mistä syntyy noin 810 € säästö per osallistuja.

- Joskus työporukan kanssa oli puhetta että olisi hyvä kun olisi sellaisia autottomia vyöhykkeitä kaupungissa. Ei voisi ajaa ovelta ovelle ja tulisihan se monella tapaa edullisemmaksi kaikille. Tällaiseen malliin taitaa kuitenkin olla aika monta vuotta aikaa, Mika tuumailee.

 

Teksti ja kuva: Marja Tommola

Julkaistu Turun pualest 3/2014

Yksikkö: 
Hankinta- ja logistiikkakeskus / Kuljetus