Resurssiviisautta kierrättämällä

- Joskus asiat vain loksahtavat kohdalleen ja kuin sattumalta tapahtuu asioita, jotka edesauttavat suuremman hyvän toteutumista, toteaa Turun kaupungin työkeskuksen ekotukihenkilö, työnjohtaja Jari Lauos.

Hän tarkoittaa ekotukitoiminnan kautta käynnistettyä Sivistystoimialan kierrätyspilottia. Kierrätys toimii seuraavasti: kun Sivistystoimialan rakennuksista on tarve poistaa ehjiä huonekaluja tai muita tavaroita, otetaan yhteyttä työkeskukseen, josta käydään hakemassa tuotteet. Työkeskuksen tiloissa tuotteet kuvataan, laitetaan nettipalveluun ja varastoidaan asianmukaisesti. Netistä puolestaan hankintavastaavat voivat tarkastaa mitä tuotteita on tarjolla. Jos nettipalvelusta löytyy tarvittava tuote, siitä tehdään tilaus palvelussa, jonka jälkeen työkeskus toimittaa tavaran ilmoitettuun osoitteeseen.  Nettipalvelun on tehnyt mahdolliseksi Turun kestävän kehityksen budjetointi.

- Työkeskuksen pääpaikka sijaitsee Pansiossa. Siellä ei olisi ollut mahdollista hoitaa tällaista toimintaa. Syksyllä sattui kuitenkin niin, että mm. Hankinta- ja logistiikkakeskuksen autojen renkaiden vaihto siirtyi työkeskuksen tehtäväksi ja sitä varten saatiin tilat Ilpoistentieltä. Kierrätystoiminnasta on ollut puhetta pitkään, sillä tarvetta tällaiselle toiminnalle löytyy. Jonkinlainen kierrätysjärjestelmähän on käsittääkseni ollut puheissa jo ensimmäisistä ekotukikoulutuksista asti. Yksi avainhenkilö ja puuhamies on ollut Sivistystoimialan tila-asiantuntija Raikko Kavisto, joka aikaisemmin oli työkeskuksen ekotukihenkilö. Uusien tilojen saanti mahdollisti osaltaan kierrätystoiminnan aloittamisen. Sivistystoimiala on tässä palvelun tilaaja ja työkeskus palvelun tuottaja. Jos tämä kokeilu menee hyvin niin toimintaa voidaan laajentaa koko kaupunkia koskevaksi, Jari toteaa.

Kun kiertää tiloja, ymmärtää hyvin miksi toimintaa ei olisi voinut toteuttaa Pansiontiellä. Pulpetteja, päiväkotikalusteita, toimistopöytiä ja tuoleja, kaappeja ja hyllyjä on käytössä tuhansia. Pelkästään pulpetteja on varastossa toistasataa. Uudet tilat ovat mahdollistaneet muutakin toimintaa. Työkeskuksella on esimerkiksi nyt mahdollisuus varastoida hylättyjä polkupyöriä ja korjata niitä aina silloin, kun sattuu asian osaavaa henkilöstöä saataville.

- Työkeskuksesta voi kysellä vanhoja kunnostettuja pyöriä esimerkiksi yksiköiden yhteiskäyttöpyöriksi, Jari neuvoo. Olisi hienoa että saataisi tavarat kiertoon. Työkeskus purkaa vanhoja taloja, joista saattaa tulla ihan käyttökelpoista tavaraa, mutta ei ole kanavaa sen jakamiseen. Ehkä joskus tulevaisuudessa, kun tuota kierrätysjärjestelmää kehitetään edelleen, se voisi toimia kanavana muunkin tavaran kuin vain toimistokalusteiden kierrättämisessä.  

Suuria säästöjä

Työkeskuksen palveluita on hiljalleen alettu käyttää kaupungin sisällä laajemmin. Työkeskus tekee rakennusten purun, renkaiden vaihdon ja laittomien kaatopaikkojen siivouksen lisäksi mm. yksiköiden muuttoja, pajatoimintaa ja mittatilaustöitä. Kun kaupunki pystyy tuottamaan palvelun sisäisesti säästää se varojaan ja samalla tukee pitkäaikaistyöttömien työllistymistä. Tilanteesta hyötyvät kaikki.

- Täällä Ilpoistentiellä on vaihtelevasti 10 – 20 henkilöä töissä ja kierrätyspilotti pelkästään työllistää kahdesta neljään henkilöä. Niin ja tosiaan, kierrätyspilotistahan ei tule yksikölle muita kustannuksia kuin kuljetukset, joka sekään ei ole suuri kustannus. Tavarat itsessään ovat ilmaisia. Se että tavarat menevät sinne missä on tarvetta, eivätkä jää kuljeksimaan tyhjän panttina varastoihin on kaiken kannalta järkevää. Ja kun toinen yksikkö saa toiselle tarpeettoman tuotteen ilmaiseksi, säästetään todella paljon hankintakuluja. Projektoreitakin on saatu nettipalvelun kautta kiertoon jo useita ja nehän uutena maksaisivat monta sataa. Tähän pitäisi pyrkiä enemmän kaikessa toiminnassa eikä vain taistella siitä, että mikä yksikkö maksaa mitäkin. Lopultahan ne kaikki menevät yhteisestä isosta kaupungin kassasta, Jari muistuttaa.

 

Teksti ja kuva: Marja Tommola

03/2016