Sivistystoimialalla suhataan sähköllä!

CIVITAS ECCENTRIC -hankkeen Sujuvasti sähköllä liikkumisen kokeiluun on osallistunut syksyn aikana reilu joukko Turun kaupungin työntekijöitä. Yksi ensimmäisten joukossa kokeiluun osallistuneista on Sivistystoimialalla tila-asiantuntijana työskentelevä Raikko Kavisto. Kavisto pääsi kokeilemaan E-Wheels Ribber sähköpotkulautaa elokuun lopulle sijoittuneen kahden viikon kokeilujakson ajan. ”Yleensä kuljen pitkälti autolla, joten toihan tämä kokeilu vaihtelua arjen liikkumiseen.” Kavisto toteaa. ”Kokeilujakson aikana kuljin Ribberillä lähes päivittäin ja täytyy sanoa, että onhan se aivan loistava keksintö kaikkeen liikkumiseen ja pysäköimiseen etenkin kaupungin keskusta-alueella.”

Aivan kommelluksitta ei kokeilujakso kuitenkaan sujunut - ”Kerran pääsi akku loppumaan ja työntämiseksihän se sitten meni. Nimestään huolimatta ei tämä kyllä ihan potkulaudasta käy.” Raikko naurahtaa. Kehitettävääkin laitteesta vielä löytyisi. ”Laitteen range voisi olla pidempikin, käytännössä se jää 20-40 kilometriin etenkin jos ajaa ns. ”urku auki”. Muita käytännöllisiä lisäominaisuuksia olisivat mm. nopeusmittari, tehokkaampi ledietulamppu ja etujousitus. Lisäksi töötin ääni on nykyisellään niin kova, että se voi liiaksikin säikäyttää kanssaliikkujia edellä ajavilla meinaa sitä käyttäessä lirahtaa housuun.” Raikko listaa. ”Valmiiksi lisätty tavarakori oli ulkonäöstään huolimatta erittäin käytännöllinen. Kun tästä tulee versio 2.0, on tämä hyvä vaihtoehto liikkumiseen, jos ei kaipaa hikoilua. Kaiken kaikkiaan siis kokeilemisen arvoinen juttu!” Kavisto jatkaa.

Parhaiten Kavisto näkisi Ribberin sopivan melko lyhyisiin siirtymiin etenkin kohteiden välillä, joissa pysäköinti autolla voi olla haastavaa. Mikäli työpaikalla olisi mahdollisuus tällaisen sähköisen laitteen käyttöön, niin ei se paikoilleen jäisi. Minään pitkien matkojen menopelinä Kavisto ei Ribberiä kuitenkaan näe. ”Olen satunnaisesti kulkenut tällä myös noin 13 km yhdensuuntaista työmatkaa, mutta siinä alkaa yhtäjaksoisesti ajaessa ainakin tottumattomalta kaasukahvakäsi jo hieman väsyä. Kaiken kaikkiaan kokeilun aikana tuli kuitenkin ajettua yli 200 kilometriä, joten kyllä tämä ainakin omiin liikkumistarpeisiini autoa korvaamaan sopi hyvinkin etenkin lämpimillä keleillä.” Kavisto summaa.

CIVITAS ECCENTRIC toteuttaa yhteensä vuoden mittaisen sähköisen liikkumisen kokeilun, jossa kaupungin työntekijät pääsevät kokeilemaan sähköistä liikkumista työmatkoilla, työasiamatkoilla ja vapaa-ajallaan. Kokeilusta voit lukea lisää täällä.