Teemaviikkojen merkityksestä

Ekotuen kuntopyörällä toimiva junarata toimitettiin Aunelan koululle lokakuun lopussa koulussa vietettävää kampanjakuukautta varten. Taas toi pyörä, kuului iloinen hihkaisu käytävältä kun oppilaat näkivät kuntopyörää kannettavan luokkaan.

  • Meillä on ollut ekotuen kuntopyörä täällä ennenkin, Aunelan koulun toinen ekotukihenkilö Outi Mäkinen kertoo. Viime energiansäästöviikolla pyörän ollessa täällä poljimme veden kiehumaan. Tällä kertaa mukana on junarata. Olemme aikaisempina vuosina osallistuneet energiansäästöviikkoon mutta nyt uuden opetussuunnitelman myötä tavoitellaan monialaisia teemoja ja siitä ajatus junaradan hankkimisesta koululle lähti, Outi jatkaa. Varsinainen aihe on energia mutta sen ympärille saadaan sidottua monta juttua. Meillä on neljä erillistä teemaviikkoa, jotka muodostavat yhden kokonaisuuden. Teemoina on sähkön säästö, liikkuminen, ruoka ja kierrätys. Junarataa voidaan hyödyntää monessa oppiaineessa, kuten historiassa, äidinkielessä tai matematiikassa ja käsitellä vaikkapa kulttuurillisia seikkoja, ilmeisten energia- ja liikkumisasioiden lisäksi.

Mieleenpainuvia kokemuksia

Aunelan koulussa on Outin lisäksi toinen ekotukihenkilö, Sami Panttila. Heidän kanssaan kolme muuta opettajaa muodostavat Keke - tiimin, joka suunnittelee ekologista toimintaa. Teemaviikkoja ja tapahtumia aiheeseen liittyen järjestetään yleensä muutaman kerran vuodessa ja kun jotain järjestetään, on siinä mukana koko koulu, keittiötä ja talonmiestä myöden. Oppilaskuntakin on mukana suunnittelussa alusta asti.

  • Myönnettävä on että teemaviikot teettävät lisää työtä kun kokoonnutaan ja suunnitellaan. Lapsille kuitenkin vaihtelevat opetusmenetelmät ja se että tehdään jotain erilaista, jäävät usein parhaiten mieleen. Teemaviikkojen suunnittelussa oppilaat ovat vahvasti mukana. Esimerkiksi viitosluokkalaiset toimivat energiasäästöviikon aikana jätesäkkeihin sonnustautuneina energia-agentteina, tarkastaen luokkia turhaan palavien valojen ja päälle jääneiden tietokoneiden varalta. Lisäksi mukana on itsearvioinnin opettelua. Oppilas miettii tavoitteen viikon alussa ja viikon lopussa katsotaan, miten se on toteutunut, Outi selittää. Vaikka välillä tuntuu, että eihän tällä ole vaikutusta, kyllä lapset muistavat. Monet ovat kyselleet esimerkiksi Earth Hourin perään. Energiansäästön tärkeys on saatu kerrottua mieleenpainuvasti, kun koko koulusta sammutetaan kaikki valot ja sähkölaitteet. Muutama vuosi sitten järjestimme piirustuskilpailun koulun maskotiksi ja syntyi Ekosalama. Ekosalma on päässyt seikkailemaan oppilaiden keksimissä aamunavaustarinoissa useampaan otteeseen. Opettajilla ja arkipäivän esimerkeillä on silti ehkä se suurin merkitys, Outi miettii. Ei auta että lapsille pidetään energia-aiheinen teemaviikko, jos koulussa ei muuten kiinnitetä energia-asioihin huomiota riitävästi, Outi muistuttaa

 

Kuva ja teksti: Marja Tommola

11/2016

Sami Panttila, Stella Aaltonen ja Outi Mäkinen