Tehdään kivaa yhdessä

Ekotukihenkilö: Outi Eronen

Ekotukitoiminta ei ole vain valojen sammuttelua tai muistuttelua kopioinnin vähentämisestä, ainakaan Turun työväenopistossa. Työväenopiston tekemisiä ja kampanjaideoita valottaa työväenopiston ekotukihenkilö Outi Eronen.

- Ekotoiminnan pitää olla hauskaa! Alkuun oli ehkä epätietoisuutta, mitä kestävä kehitys tarkoittaa.. Hiljalleen ihmiset ovat ymmärtäneet, mitä kaikkea kivaa tämä pitää sisällään ja uskon että yhteisöllisyyskin on lisääntynyt kun tehdään yhdessä, Outi kertoo innoissaan. Viimeisin kampanjaidea oli syksyn pimeyteen liittyvä ”Muuta myrtsi marraskuu liikunnaksi”. Kahdeksan tiimiä kisasi kuukauden ajan, mikä tiimi kerää eniten 20 minuutin yhtäjaksoisia liikuntasuoritteita. Voittajatiimin kesken arvotaan energiaystävällinen kirkasvalolaite, Outi selittää. 

Mukana kisassa on noin 200 opettajaa ja muutamia kymmeniä opiskelijayhdistysaktiivia. Ensi syksynä tavoitteena on ulottaa kampanja koskemaan kaikkiaan 17 000 opiskelijaa ja laajentaa kuukauden toimintaa teemaluennoilla.

- Eräs kysyi, onko pisteen arvoista jos kiipeää portaat kuudenteen ja siihen menee 20 minuuttia. Jos jollakin menee tuohon 20 minuuttia, kyseessä on suuri ponnistus ja varmasti jokaisen pisteen arvoinen, nauraa opettaja Pirjo Haapala. Itsekin pidensin iltalenkkiäni, jotta saa yhden pisteen sijasta kaksi, hän jatkaa.

Laitetaan asiat kuntoon

- Työväenopisto on kohtaamispaikka nykymaailmassa, jossa ihminen valitettavan usein joutuu eril-leen toisesta ihmisestä. Vain inhimillinen kohtaaminen mahdollistaa kestävän kehityksen, runoi-lee opettaja Pirjo Lakari.

Työväenopiston ekotoiminnan kerrannaisvaikutus onkin valtava. Tuhansien opiskelijoiden lisäksi saavutetaan muitakin opistolla vierailijoita. Ikkunagalleriassa on tällä hetkellä opiskelijoiden Meri -näyttely ja aulassa Suomenlahti - näyttely muistuttamassa Itämeren tilasta ja opiskelijayhdistyksen kanssa järjestetään vierailukäyntejä esimerkiksi jätevedenpuhdistamolle. 

- Laitetaan asiat kuntoon, ei siinä sen kummempaa, Outi tuumaa. Aloitin homman täällä pitämällä pienen esittelyn vuoden alussa pidettävässä opettajankokouksessa, jossa lähes kaikki opettajat ovat läsnä. Sen jälkeen on kasattu kestävän kehityksen työryhmä, joka koostuu jokaisen tiimin edustajista.  Työryhmä on virallisesti kokoontunut muutaman kerran mutta usein nähdään vähemmän virallisissa merkeissä. Työryhmässä on edustaja kustakin tiimistä. Tiimipalaverit ovat kerran kuussa ja jokainen edustaja vie ekoasioita oman tiiminsä tietoisuuteen. Työryhmä on ollut aivan loistava, yksin tätä ei olisi kukaan pystynyt tekemään, Outi korostaa.

Työväenopistolla on selvitetty hankintoja ja kiinnitetty huomiota syntyviin jätteisiin, vähennetty kemikaalikuormaa mm. suosimalla vesiliukoisia öljyvärejä sekä otettu opetusohjelmaan mukaan kestävä kehitys uusien luentosarjojen ja erilaisten teemojen muodossa.  Intranet on siirtynyt oppimisalusta Moodleen, joka helpottaa tiedon jakamista henkilökunnalle. Myös rehtori Sanna Orusmaa on vahvasti mukana toiminnassa ja antaa sille täyden tuen. Hän antaa Outille tunnustusta työstään.

- Vaikka Työväenopistolla on ollut ekotukihenkilöitä ennen Outiakin ja hyvää työtä on tehty, nyt Outin ansiosta kaikki tietävät että työväenopisto on mukana ekotukitoiminnassa. Ihmisiä on saatu oikeasti herätettyä ja saatu tekemään arjen muutoksia. On tärkeää että ihmiset saadaan innostumaan ja toimimaan.

 

Teksti ja kuva: Marja Tommola

Julkaistu Turun pualest 4/2014

Yksikkö: 
Turun työväenopisto