Arkeassa ei haluta hävittää ruokaa

Leo Lahti, yksi Arkean useista ekotukihenkilöistä, aloitti Arkeassa Hävikkiruoka-hankkeen parissa 2016. Tarkoituksena oli selvittää mistä syntyy hävikkiä, mitä se maksaa ja ennen kaikkea, mitä sille voi tehdä.

  • Hävikkiruoan suhteen on erittäin paikkaansa pitävä sanonta: pienistä puroista kasvaa suuri virta, Leo kertoo. Arkea tarjoaa ruokaa oikeastaan kaikissa elämänvaiheissa. Meillä on satoja ruokaloita päivähoitopaikoissa, kouluissa, sairaaloissa, työpaikoilla ja vanhuspalveluissa. Kaikkiaan Arkea toimittaa vuodessa 14 miljoonaa ateriaa. Vaikka yksikön hävikki olisi pieni, kertaantuu se, koska yksiköitä on niin valtavasti.

Kun Leo aloitti työt, ei hänelle ollut keittiöiden toiminta kovinkaan tuttua. Nyt 2,5 vuoden aikana, kaikki Turun koulujen keittiöt kiertäneenä ja monissa muissakin työpisteissä käyneenä, ruokalamaailma alkaa olla melko hyvin hallussa.

  • Kenttätyö on todella antoisaa. Kun käydään paikan päällä keskustelemassa asioista ja selvittämässä, miten asiat juuri kyseisessä keittiössä kannattaa hoitaa, ovat tulokset huomattavasti parempia. Keittiöissä esimerkiksi käytiin yksityiskohtaisesti läpi linjastot ja mihin hävikkivaaka kannattaa sijoittaa. Taustalla oli ajatus, että saadaan linjasto ja keittiössä työskentelevien työ mahdollisimman helpoksi ja tehokkaaksi. Projektin alussa kävi selväksi ravintoloiden hyvin erilaiset tarpeet, joten ohjeistukset piti tehdä ravintolatyypeittäin. Ruokahävikkiä syntyy suhteellisesti eniten lukioissa, Leo paljastaa. Lukioissa kouluruokailu ei ole enää pakollinen, yhteinen juttu. Lisäksi Turun lukiot sijaitsevat keskustan alueella, jossa vaihtoehtoja muualla ruokailuun on paljon. Ruoan menekin arvioiminen normaalina koulupäivänä on huomattavasti haasteellisempaa, kuin peruskouluissa.

Hygieniasta on huolehdittava

Hävikin vähentämiseen on kokeiltu mm. Lunchie-sovellusta, jonka kautta sai ostaa muutamista ruokaloista ylijäämäannoksia. Joissain kouluissa henkilökunnan on ollut mahdollista ostaa ylijäämäannoksia, jos niitä on jäänyt. Arkea tekee myös laajaa yhteistyötä Hope ry:n ja Turun katulähetyksen kanssa.

  • Katulähetyksen kanssa on ollut sopimus jo pitkään ja viime syksystä myös Hope ry on mukana hävikin vähentämisessä. Katulähetys jakaa ruokaa vähävaraisille kaksi kertaa viikossa ja Hope:n kautta ruoka jaetaan vähävaraisille lapsiperheille. Kaikista keittiöistä ei kuitenkaan voida lahjoittaa ruokaa, sillä Eviran laatimia ruoka-apuohjeistuksia on noudatettava tarkasti. Esimerkiksi linjastossa, lämpöhauteessa ollutta ruokaa ei voida jäähdyttämisen jälkeen jakaa eteenpäin. Pienissä yksiköissä ei välttämättä ole muuta kuin yksi linjastossa oleva ruokapakki. Vaikka pakista jäisi puolet jäljelle, sitä ei voida antaa eteenpäin käytettäväksi, ellei sitä pystytä noutamaan heti ruokailun päätyttyä, Leo selventää. Tämä on saatu onnistumaan Hope ry:n kanssa joissain yksiköissä mutta silti ruoan menekin arvioiminen mahdollisimman tarkasti on tärkeää.

Pop Up kouluruokaravintola

Marraskuussa 2017 järjestettiin Arkean toimesta Pop up kouluruokala Turun Hansakortteliin. Kouluruokalassa tarjottiin samaa ruokaa kuin kouluissakin hintaan 2,80 €. Turussa yhden koululaisen ruoka kustantaa 2,70 €.

  • Reilun viikon aikana Hansan ravintolassa kävi noin 5000 asiakasta ja palaute oli erittäin positiivista, Leo kertoo. Nykyään kouluruoka on aivan toisenlaista kuin vaikkapa 20 vuotta sitten. Kasviruoka on monipuolista ja proteiinipitoista, allergiat on otettu laajasti huomioon ja ruokalista saa vaikutteita eri maiden ruokakulttuureista. Arvostuksen nousu ja asenteiden muuttuminen voi osaltaan vaikuttaa myös hävikin syntyyn, Leo toteaa. Kouluruoka on hyvää ja ennen kaikkea ravitsevaa ja terveellistä, ravintosuositukset täyttävää ruokaa.

 

Kuva ja teksti: Marja Tommola

08/2018

Yksikkö: 
Arkea
leo lahti