Ekotuen ihmeellinen juna

Anna Lilja tuli ekotuen työharjoitteluun 2014 ja jäi osittain sille tielle. Anna ei ehkä ole kaikille ekotukihenkilöille tuttu mutta hän on tehnyt valtavasti työtä, joka näkyy ekotuen arjessa. Hän on ollut suunnittelemassa ja toteuttamassa ekotuen lainattavien materiaalien palettia. Näistä huomattavin on sähköllä toimiva junarata.

Keväällä 2015 alettiin tekemään sähköä tuottavaa pyörää vanhasta kuntopyörästä. Tai oikeammin Kaj-Michael Lang, ekotuen IT- vastaava, pyörän rakensi. Sähkön tuotanto saatiin toimimaan kevään lopulla ja kesällä alettiin ideoimaan, mihin kaikkea lihasvoimalla tuotettua sähköä voitaisiin hyödyntää, Anna kertoo. Kun ajatus junaradasta syntyi, johtavana ajatuksena oli että se olisi mahdollisimman monikäyttöinen opetusmateriaali. Mikään junaradan ympärille rakennetun pienoismallin osa ei ole täyte vaan kaikki on tarkkaan mietitty. Teemoina ovat uusiutuvan energian lisäksi liikkuminen, luonnon monimuotoisuus ja jätehuolto. Vuosien mittaan materiaalia on tullut lisää.

Anna teki lopulta opinnäytetyönsä junaradasta tai oikeammin tutkimuksen siitä, miten se soveltuu opetusmateriaaliksi ja mikä sen vaikuttavuus on.

Junarata on alun perin suunnattu nimenomaan aikuisille, Anna korostaa. Se toki toimii lapsillekin mutta suunnittelussa on mietitty tarkemmin sitä, miten aikuiset siihen reagoivat ja miten he oppivat. Kävin junaradan kanssa mm. ekotuen sivistystoimialan tilaisuudessa, joillain kouluilla ja yhdessä kaupunkiosayhdistyksen tilaisuudessakin testaamassa junarataa. Alkuun tehtiin kysely, jonka avulla selvitettiin henkilöiden tietämystasoa. Sitten he saivat tutustua junarataan, ratkoa tehtäviä ja keskustella. Tämän jälkeen tietämystaso mitattiin uudestaan. Pienoismalli vangitsi ihmisten mielenkiinnon täysin ja he tutkivat rataa todella tarkkaan ja tietämystaso oli noussut, vähän kuin vahingossa. Oletettavasti asiat jäivät paremmin päähän tutkiessa ja tehdessä huomioita junaradasta ja sen ympäristöstä kuin vain lukemalla sama teksti kalvoista, Anna toteaa.

Alun perin ajatus pyörästä syntyi, kun haluttiin jotain, mikä konkretisoi sähkön tuotantoa ja kulutusta. Energia on kuitenkin aika abstrakti käsite. Siitä se idea sitten lähti, Stella Aaltonen, ekotuen koordinaattori naurahtaa. Tämä, kuten moni muukin ekotuessa toteutettu juttu on monen henkilön ja monen hankkeenkin yhteistyötä. Olemme ekotuessa esimerkiksi hyödyntäneet ja jakaneet muiden hankkeiden tuottamia juttuja ja junarataakin on ollut tekemässä useampi harjoittelija. Ekotukea ei tee kukaan kokopäiväisesti, joten resursseja pitää hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti, Stella selittää.

Stellan ja Annan mielestä ehdottomia kohokohtia on ollut katsoa sitä innostusta, kun junarata tuodaan yksikköön. Lapset, nuoret ja aikuiset ovat kaikki aina yhtä kiinnostuneita junaradasta. Junarata onkin reissannut kaupungin konserniyhtiöissä, monilla kouluilla ja onpahan junarata matkustanut Poriinkin asti syksyllä 2017. Siellä se oli kuukauden Luontotalo Arkin näyttelyssä, jossa sen näki noin 3500 henkilöä.

Ekotuessa on lainattavia materiaaleja kertynyt vuosien mittaan melko paljon ja lisää kehitellään koko ajan. Olisi hienoa saada jokin pieni pysyvä, interaktiivinen näyttely, vähän niin kuin Heureka, mutta paljon pienemmässä mittakaavassa, Stella ja Anna visioivat. Ehkäpä vielä joskus!

Lisätietoa junaradasta

Kuva ja teksti: Marja Tommola

12/2017

Yksikkö: 
Hankekehittämisyksikkö
Anna Lilja ja Kaj-Michael Lang