Ekotukitoiminta tarjoaa kaivatun kanavan

Kaupungin kirjastoissa on noin 150 työntekijää joista lähes 100 työskentelee pääkirjastossa. Susanna Sandell ja Ann-Christin Antell ovat muutama vuosi sitten toiminnan aloittaneita ekotukihenkilöitä ja kertovat mitä kirjaston arkeen kuuluu. Kaikkiaan kirjastolla on 13 toimipistettä sekä kaksi kirjastoautoa.

- Olisi hienoa, että ekotukihenkilöitä olisi jokaisessa toimipisteessä. Meillä on onneksi työntekijät melko ympäristötietoisia ja ympäristöasioita on käsitelty jo ennen ekotukitoimintaa. On esimerkiksi noussut esiin vaihtoehto, että poistoon melko pian menevän toisen kirjastoauton tilalle hommattaisi sähköauto, naiset kertovat. Koulutusten jälkeen aloitettiin lähtötilannekartoituksella ja hoidettiin kierrätysasiat kuntoon. Vaikka kierrätysastioita oli olemassa, huomattiin että ohjeistukset puuttuivat ja käytännöt vaihtelivat. Nyt on selkeät ohjeistukset ja esimerkiksi jokaisella osastolla on kopiokoneen vieressä laatikko, johon pieleen menneet kopiot kerätään. Laatikoiden tyhjennys on vahtimestarin vastuulla. On ollut todella olennaista että asiat on selkeästi vastuutettu jollekin.

- Se tässä ekotukitoiminnassa on ollut loistavaa, että se tarjoaa selkeän kanavan epäkohtien viemiseksi, Susanna toteaa. Kun työkaverit tietävät että me ollaan ekotukihenkilöitä, meiltä tullaan rohkeasti kysymään asioita, kertomaan epäkohdista ja jakamaan ideoita. Ihan sellaista perusjuttuakin on kysytty kuin, että menevätkö ne roskat todella lajitteluun tai että kannattaako näitä valoja muka sammutella. Jotkut asiat istuvat todella tiukassa, Ann-Christin naurahtaa.

Parvekeviljelmien merkitys

Paljon muutakin on tapahtunut. Naisten huoneessa on nyt kierrätyspiste ja Facebookiin on perustettu kirjaston kirppariryhmä, johon kuuluu kirjastolaisia jo muistakin kunnista. Tavaraa liikkuu vaatteista huonekaluihin. Ideana on että tavaroita on helppo tuoda töihin, eikä tarvitse erikseen lähteä niitä viemään turuille ja toreille. Kirjaston henkilökunnalla on myös oma luomupiiri. Ehkä hauskin juttu kuitenkin on ollut parvekepuutarha, josta Susanna on ollut vastuussa.

- Viime kesänä hankittiin tuohon henkilökunnan parvekkeelle muutama viljelylaatikko, johon työntekijät toivat kotoa taimiaan. Siinä oli mm. tomaatteja ja yrttejä. Tomaatit maistuivat kyllä ihan mahtaville, vaikka sato nyt ei suuri ollutkaan, Sanna hehkutta. Tänä kesänä varmasti tehdään uudestaan. Tämä nyt on tällaista pientä toimintaa ja työviihtyvyyteen vaikuttavaa mutta eihän tällä maailmaa pelasteta, Susanna vähättelee.

Kaupunki- ja parvekepuutarhat ovat kuitenkin hyvin tärkeitä hyönteisille. Aasiassa on olemassa kaupunkeja, joissa ihmiset ovat joutuneet pölyttämään puita ja pensaita, koska ei ole ollut luonnollisia pölyttäjiä tarpeeksi. Parvekepuutarhan perustaminen voi tuntua vähäpätöiseltä, mutta pienillä esimerkeillä on suuri vaikutus, kuten naisetkin toteavat.

- Viime vuonna oli myös eräs järjestö, joka olisi kirjaston pihalle tahtonut perustaa kaupunkiviljelypalstan. Kirjasto oli tähän suostuvainen mutta lopulta hanke kaatui rahoituksen puutteeseen. Katsotaan, voitaisiinko nyt kehitellä tätä kaupunkiviljelyasiaa, kun kaupunki tarjoaa Vihervuoden kunniaksi laatikot ja mullat. Haasteen tässä tekee tosin se että kirjaston piha on öisinkin avoinna ja viljelmät olisivat alttiita ilkivallalle. Pitää selvitellä, Susanna tuumailee.

Tulevaisuuden haavekuvia

- Pienistä asioista tietenkin pitää lähteä liikkeelle mutta aina on hauska ideoida, naiset selittävät. Me ollaan esimerkiksi laitettu ehdotus eteenpäin että voitaisiin hankkia aurinkopaneelit kirjaston katolle, kuten Oulun kirjastossa on jo tehty, Susanna kertoo. Ekokompassisertifiointi olisi myös hienoa saada. Helsingin vai Espoon kirjasto on sen jo saanut. Lisäksi tuo kirjaston katto olisi ihana saada yleiseen käyttöön ja perustaa sinne puutarha. Siellä olisi niin rentouttavaa oleskella ja lueskella kirjoja, Susanna haaveilee. Se tosin vaatisi aikamoisia rakenteellisia muutoksia, mutta aina pitää unelmoida. Joskus unelmatkin toteutuvat. 

 

Teksti ja kuva: Marja Tommola

04/2016

Yksikkö: 
kirjastopalvelut