Energiansäästöä Kakolanmäellä

Energiansäästöä Kakolanmäellä

Kakolanmäen jätevedenpuhdistamon laatu- ja ympäristöpäällikkö Jarkko Laanti kävi ekotukihenkilökoulutuksen vuonna 2014. Ympäristöasioihin ja etenkin energian kulutukseen on jätevedenpuhdistamolla kiinnitetty huomiota kuitenkin jo vuosia. Ekotukitoiminta on hyvä lisä ympäristöasioiden huomioimiseen. Myös sähkökäytönjohtaja Esa Malmikare ja toimistoassistentti Viliina Prusi ovat olleet aktiivisena toteuttamassa ekotukitoimintaa.

- Viliinan ansiosta esimerkiksi kahviautomaatilla on vähennetty pahvimukien käyttöä. Viliina on myös kehittänyt hyviä ja hauskoja kierrätysmateriaaleista valmistettuja arkistointimenetelmiä. Ekotukikoulutuksen jälkeen varmistettiin, että ohjeistukset ja jäteastiat ovat kunnossa. Esa puolestaan on energia-asioissa asiantuntija, Jarkko selvittää. Puhdistamolla on 11 työntekijää, lisäksi kausittaiset harjoittelijat. Me ollaan täällä monissa asioissa kuin pikkulapsia, innostutaan helposti kaikesta ja siksi monia asioita on helppo viedä eteenpäin. Meillä oli esimerkiksi Ekotuen sähköpyörä täällä lainassa ennen joulua. Siinä kisasivat kierroksista monet sidosryhmienkin edustajat, Jarkko nauraa.

Uutta kokeillaan ja kehitetään

Kakolanmäen jätevedenpuhdistamo pohjautuu ekologisuuteen jo käyttötarkoitukseltaan. Puhdistamon ansioista Turun edustan merialueen vedenlaatua on saatu parannettua huomattavasti. Kalastajatkin ovat kiitelleet kalastusalueiden lisääntymisestä puhtaampien vesien myötä. Kakolanmäen jätevedenpuhdistamon toimintasuunnitelmassa yhtenä tavoitteena on mainittu kustannus- ja energiatehokkuus. Esa seuraa puhdistamon energiankulutusta ja hiilijalanjälkeä.

- Kokonaistaloudellisuus on se avainsana, Esa täsmentää. Esimerkiksi uuden laitteen hankinta ei käytössä välttämättä vie vähempää energiaa, mutta uusien tekniikoiden myötä käyttöikä ja huoltovälit voivat olla pidemmät, mikä pienentää laitteen kokonaiskustannuksia ja hiilijalanjälkeä. Muutamia vuosia sitten pidettiin Ekopartnereiden järjestämä koulutus lajittelusta. Koulutuksen jälkeen panostettiin jäteprässin hankintaan. Investointina se oli suuri, mutta on maksanut itsensä kyllä takaisin. Prässin ansiosta jäteauton tarvitsee tulla tyhjentämään polttokelpoinen jäte vain suunnilleen kerran vuodessa, Esa jatkaa.

Kakolanmäellä tehdään paljon asioita ensimmäisenä Suomessa, ja muualta maailmasta on tultu ottamaan mallia Kakolanmäen puhdistamosta. Suuria säästöjä on saatu aikaan optimoimalla prosessia ja pumppaustekniikkaa. Puhdistamon yhteydessä sijaitsevalla Turun Seudun Energiatuotanto Oy:n lämpöpumppulaitoksella hyödynnetään jäteveteen sitoutunut lämpö ja siitä tehdään kaukolämpöä ja -kylmää. Puhdistamon omalla lämmöntalteenotolla puolestaan säästetään energiaa 4800 MWh/a. Kaiken kaikkiaan puhdistamo tuottaa energiaa yli kymmenen kertaa enemmän kuin se käyttää.

- Jätevedenpuhdistuksen optimointi on jatkuva prosessi. Tällä hetkellä selvitetään mm. insinöörilopputyönä jäteveden siirtopumppauksen energiantehokkuuden kehittämistä, Esa kertoo.
Puhdistamolla huomioidaan myös viihtyisyys- ja turvallisuustekijät, ekologisuutta ajatellen. Vaikka valaistukseen menee paljon energiaa, kallion sisällä valaistuksella on suuri rooli työntekijöiden viihtyvyyden ja työhyvinvoinnin kannalta. Työnaikaista valaistustasoa ei olla valmiita vähentämään, mutta sen sijaan valaisimia muutetaan vähempikulutteisiksi ja pitkäikäisemmiksi LED-valaisimiksi.
- Tarkoituksena on hankkia testikäyttöön sähköpyörä luolastossa käytettäväksi. Tällä hetkellä käytetään tavallisia polkupyöriä, mutta luolan mäkien vuoksi sähköpyörät olisivat turvallisempia. Työntekijät eivät joudu polkemaan maksimivauhtia alamäkeä, jotta pääsevät seuraavan ylämäen ylös, täydentää Jarkko.

Pönttöön vain sitä itseään

- Ihmiset laittavat pönttöön mitä ihmeellisimpiä asioita, tekohampaitakin on löydetty useampi pari, Jarkko muistelee. Yleisiä ovat pumpulipuikot, vanutupot, laastarit ja muut hygieniatuotteet. Pumput joutuvat käyttämään enemmän energiaa kiinteän aineksen, välppeen, pumppaamiseen, saati sitten jos tavarat aiheuttavat tukoksia, joita joudutaan avaamaan. Täältä kiinteät jätteet joudutaan kuljettamaan Topinojalle, mistä aiheutuu resurssien haaskausta. Ei olisi suuri vaiva, jos kukin laittaisi roskansa asiaankuuluvaan roskikseen, Jarkko opastaa.

Puhdistamolle ajautuu myös kemikaaleja, jotka eivät sinne kuulu. Vanhat lääkkeet olisi syytä palauttaa apteekkiin, eikä heittää niitä pyttyyn ja sitä kautta vesistöihin. Kakolanmäen jätevedenpuhdistamollakaan ei ole mahdollista poistaa vedestä kaikkia haitta-aineita, vaikka laitos tehokas onkin. Itseasiassa jätevedestä voidaan vaikkapa mitata, mitä huumausaineita missäkin kaupungissa käytetään. Tällaisia tutkimuksia on tehty suurissa kaupungeissa, Jarkko kertoo. Yrityksiä puolestaan pitää muistuttaa siitä, ettei viemäriin voi kaataa minkäänlaisia myrkkyjä. Suuret muutokset jäteveden pH:ssa saattavat aiheuttaa puhdistustehon laskun useiksi viikoiksi. Sama pätee kaikkialla, niin yrityksissä kuin kodeissakin: mikä ei ole tullut ihmisestä, ei se kuulu vessanpönttöön, Jarkko muistuttaa.

Teksti ja kuva: Marja Tommola

02/2016