Intoa ja innovatiivisuutta Turku Science Park Oy:ssä

Riitta Vihersalo-Mäkinen toimii asiakaspalvelusihteerinä aloittavien yritysten neuvonnan palvelupisteessä Potkurissa ICT-Cityssä Joukahaisenkadulla. Naapurissa toimii myös pidemmälle ehtineille yrittäjille ja start up:eille suunnattu StartUp Community SparkUp. Palvelupisteet ovat osa Turku Science Park Oy:tä, joka koordinoi seudullista yritys- ja innovaatiopalveluita.

Potkuri ja SparkUp ovat yritysten pääosin maksuttomia neuvontapalveluita, joissa palvellaan koko Turun seudun yhdentoista kunnan aloittavia yrittäjiä yrityksen perustamisessa sekä toiminnan laajentamisessa.  Aloittelevat yrittäjät saavat henkilökohtaista neuvontaa Yritysneuvonta Potkurissa yritysideansa muovaamisessa ja yrityksen perustamisessa. Yrityksensä laajentamista tai kansainvälistymistä suunnittelevat ohjataan puolestaan SparkUp:n puolelle, joka on sekä yritysten palvelukokonaisuus sekä start up yhteisö. Tukea saa asiantuntijoilta, mutta myös samassa tilanteessa olevilta muilta yrittäjiltä.

”Olen usein asiakkaan ensimmäinen kontakti Potkurissa, jonka jälkeen varaan tapaamisen asiakkaalle ja neuvojalle. Saan meillä usein olla myös se ensimmäinen, joka kuulee asiakkaiden ideoista ja suunnitelmista. On mahtavaa nähdä se palava into ja usko omaan yritysideaan; se saa minutkin innostumaan.”

Tilannekartoitusta ja tulevaisuuden suunnitelmia 

Riitta on ollut mukana toiminnassa viitisen vuotta ja melkein yhtä kauan ekotukihenkilönä. Kipinä ekotukitoimintaan osallistumiseen lähti aikoinaan työmatkaliikuntahankkeesta, johon Riitta pääsi mukaan. Samalla hän kuuli ekotukitoiminnasta, innostui ja osallistui ensimmäiseen koulutukseen. Kiireinen työarki vie kuitenkin joskus mennessään ja ekoasioiden edistäminen on jäänyt toistaiseksi säästöliekille. Keväällä Riitta kuitenkin tarttui uudestaan tilannekartoituslomakkeeseen ja kävi systemaattisesti läpi Potkurin ja SparkUp:n tilat ja nykyiset toimintatavat.

”Tilannekartoituksen tekeminen oli todella mielenkiintoista. Ihan kaikkea en pystynyt itse selvittämään vaan apua piti kysyä myös muilta työntekijöiltä. Kokonaiskuvan luomiseen tämä oli kyllä mahtava työkalu.” Riitta kertaa innoissaan

Tiloissa on esimerkiksi liikkeentunnistimella toimiva valaistus, säädettävä ilmanvaihto ja tiloja vuokrataan myös ulkopuoliseen käyttöön. Muuton yhteydessä saatiin uusissa toimitiloissa olevia vanhoja huonekaluja käyttöön. Huonekalut vietiin Turun kaupungin työkeskukseen korjattaviksi ja päällystettäviksi ja näin vanhat huonekalut saivat uuden elämän.  

Tilannekartoituksen jälkeen on helppo tarttua sellaisiin kohteisiin tai toimintatapoihin työpaikalla, joissa voisi olla vielä kehittämisen varaa. Riitta merkitsikin jo muutamia asioita, joita hän voi ekotukihenkilönä lähteä edistämään, esimerkiksi kierrättämisessä olisi vielä kehitettävää. Myös kävelykokouksista on ollut jo paljon puhetta ja kelien puolesta nyt olisi oivallista aikaa ottaa idea käytäntöön. Tilannekartoituksen tekeminen toi uutta puhtia toimintaan.

”Tulevaisuudessa haluan kyllä tehdä saman kartoituksen myös pääkonttoriin ja muihin Turku Science Parkin toimipisteisiin, PharmaCityyn, Länsi-Suomen elokuvakomissioon ja Smart Chemistry Park’iin Raisioon”, valottaa Riitta innoissaan jo tulevaisuuden suunnitelmiansa

 

Teksti ja kuva: Kirsi Ahonen/ Valonia

06/2018.