Isoja ekoasioita liikkeellä ammattikorkeakoulussa

Ammattikorkeakoulun Kirsi-Maria Castren-Harju on puuhannut ekoasioiden parissa paljon vaikka ei ole vielä käynyt ekotukikoulutusta. Syksyllä hän on tulossa koulutukseen ja kannustaa muitakin amkilaisia mukaan. Koko ammattikorkeakoulussa on koulutettuja nyt kymmenkunta. Kestävän kehityksen osaaminen on vahvaa, ja yksi amk:n strategian kärjistä on kiertotalous.

Meillä toimii täällä myös Reilun kaupan kannatustyöryhmä, kertoo Kirsi-Maria. Meille myönnettiin Reilun kaupan korkeakoulu -arvonimi vuonna 2013. Raportoimme arvonimen säilyttämiseksi vuosittain Reilua kauppaa edistävästä toiminnasta, johon kuuluvat esimerkiksi reilut kahvihetket ja reilun kaupan viikot. Myös opiskelijakuntamme TUO on sitoutunut toiminnassaan edistämään reilua kauppaa muun muassa tarjoamalla järjestämissään tilaisuuksissa reilun kaupan kahvia ja teetä. Olemme tehneet työryhmässä myös aloitteen #FairTUAS-mallista. Mallissa ryhmän toiminnan fokus laajenee Reilusta kaupasta vastuullisuuteen laajemmin ja ryhmään tulisi edustus jokaiselta tulosalueelta. #FairTUAS-lähettiläiden toimenkuvaan kuuluisi muun ohella myös ekotukitehtävät.

Työryhmä on tehnyt töitä myös toisen ehdotuksen parissa.  He ovat tehneet suunnitelman #Sitoumus2050:een osallistumiseksi. Sitoumuksella edistettäisiin ensisijaisesti resurssiviisasta taloutta, konkreettisena toimenpiteenä mm. kiertotaloushankkeiden määrän kasvattaminen. Ehdotus menee johdon käsittelyyn talven aikana.

Kestävän kehityksen saralla tehdään vahvaa yhteistyötä myös muiden toimijoiden kanssa, Kirsi-Maria selittää. Esimerkiksi  KeKå(Kestävä kehitys Turun korkeakouluissa)- ryhmässä ovat mukana kaikki Turun kuusi korkeakoulua. Ryhmän yhtenä tavoitteena on luoda Turkuun Reilu kampusalue. Reilun Kampuksen etenemistä voi seurata facebook-sivulta.

Ajattelemisen aihetta monin tavoin

Reilun kaupan kannatustyöryhmässä on toteutettu vuosien varrella monenlaista. Yksi Reilun korkeakoulun kriteereistä on lisätä tietoisuutta Reilusta kaupasta ja sen tuomista hyödyistä kehitysmaiden viljelijöille.

Olemme osallistuneet omien tapahtumien ohella mm.  vaihto-opiskelijoille järjestettyyn Lost in Turku-kaupunkisuunnistukseen sekä opiskelijakuntamme TUO:n Tuornevaaliin. Reilun kaupan kahvihetkiä järjestetään opiskelijoille ja henkilökunnalle useamman kerran vuodessa.Reilun Kaupan banaaniasuihin pukeutuneina on järjestetty flashmobeja ja muita tapahtumia. Onpahan muutamia vuosia sitten rehtoraattikin nähty Reiluissa banaanipuvuissa. Kannatusryhmä on kaikille avoin, joten niin henkilökunta kuin opiskelijatkin ovat tervetulleita mukaan ideoimaan toimintaa.

Reilun kaupan kannatustyöryhmä on järjestänyt Reilun kaupan tilaisuuksien ohessa myös muita tempauksia, joiden tarkoitus on herätellä kestävämpään kuluttamiseen. Esimerkiksi kuluneena keväänä toteutettiin Minimalistinen maaliskuu. Haasteen idea on yksinkertainen. Maaliskuun ensimmäisenä poistettiin kotoa yksi tavara, seuraavana kaksi, kolmantena kolme ja niin edelleen. Kuun lopussa koti oli noin viittäsataa tavaraa kevyempi. Maaliskuussa osoitettin ovea tarkalleen 496 esineelle. Tavoitteena oli keventää osallistujien kotia itselle turhaksi käyneestä tavarasta. Itselle turha saattaa hyvinkin olla toiselle tarpeellista.

Haasteeseen ei tällä kertaa osallistunut kuin kymmenkunta henkilöä, mutta paljon mielenkiintoista keskustelua aiheesta heräsi. Kyllä siinä miettii, että mitä sitä todellisuudessa tarvitsee. Kuinka monta kattilaa, pannua, kuppia ja lusikkaa pitää kaapissa olla, tai kuinka montaa kenkäparia ja laukkua sitä oikeasti käyttää, Kirsi-Maria miettii.  On hyvä että liikkeitä, jotka kiinnittävät huomiota ylenpalttiseen kulutukseen on syntynyt. Turhaa kuluttamista on vielä valtavasti, joten Konmarit ja minimalisti-haasteet ovat tervetulleita, jos ne saavat ihmiset ajattelemaan.

 

Kuva ja teksti: Marja Tommola

08/2017

Yksikkö: 
Ammattikorkeakoulu
Kirsi-Maria Castren-Harju