Monien kulttuurien Bore

Sari Murtomäki-Eskelinen on työskennellyt hostellissa vuodesta -87. Hän tuli kesätöihin Turku Hostelliin ja vuodesta 2012 työpaikkana on muuton jälkeen ollut laivahostelli Borea.

  • On ollut hienoa että on saanut toteuttaa itseään. Alusta asti on kierrätetty ja korjattu vanhaa. Ompelukone on ollut kovassa käytössä. Tietysti myös rahan niukkuus on sanellut mitä hankitaan mutta toisaalta tällä tavalla on saatu kodikkuutta ja rentoa tunnelmaa hostelliin.

Sari kävi ekotukikoulutuksen ensimmäisten joukossa ja hostelli sai koulutuksen myötä englannin kielisiä ekotukitarroja. Niitä näkyy yhä muutonkin jälkeen Boressa. ”Every drop counts” lukee keittiön vesihanan päällä.

  • Asiakkaat alkavat olla jo hyvin ympäristötietoisia. Se on hienoa. Kierrätettävät materiaalit osataan lajitella oikeisiin paikkoihin ja vettä säästetään. Joskus on tullut vastaan asiakkaita, jotka ovat pyydelleet anteeksi, kun ovat joutuneet juoksuttamaan vettä. Peräosan hyteissä valitettavasti vettä saattaa joutua valuttamaan, jotta saadaan lämmintä tai kylmää. Vanha laiva ja vanhat vesijohdot, Sari selittää. Onhan täällä tietenkin remontteja tehty, jotta voidaan hostellia pitää. Esimerkiksi tax free myymälästä on saatu keittiö ja tv-huone hostellin vieraille mutta totta kai museolaiva asettaa rajoituksia. Museolaiva aiheuttaa myös sekaannuksia, Sari nauraa. Tall Ship racen aikana tänne tuli muutamia vierailijoita ja olivat hyvin pettyneitä kun eivät päässetkään hytteihin kurkkimaan. He olivat luulleet että tämä on pelkästään museolaiva. Ja muutama majoittuja on tullut kysymään että koska laiva lähtee.

Borea kuuluu Hostelling International – verkostoon, jossa on alettu huomioimaan myös ympäristöasioita. Verkostoon kuuluu yli 4000 hostellia ympäri maailman ja erään arvion mukaan se on kuudenneksi suurin majoitustarjoaja maailmassa. Verkosto tekee laajasti yhteistyötä mm. UNESCOn ja World Tourist Organisationin kanssa.

  • Suomen Hostelling International ja Luontoliitto ottivat käyttöön ympäristöystävällisen hostellin kriteeriston.  Kriteeristössä huomioidaan muun muassa kierrätys, luomu- ja kasvisruuan saatavuus, energian ja veden säästäminen, ekoenergian käyttö sekä ympäristötiedon levittäminen hostellin asiakkaille. Ikävä kyllä emme ole vielä tässä mukana sillä vanha laiva asettaa tiettyjä rajoitteita. Sähkönkulutus tai vesijärjestelmät eivät ole huipputasoa mutta olen tutkiskellut, mitä voitaisiin tehdä ja laitan ehdotuksia laivayhtiölle. He ovat yleensä hyvin vastaanottavaisia ideoille, Sari kertoo tyytyväisenä. Esimerkiksi asiakkaille vuokrattavat Jopot ovat oikeasti laivayhtiön mutta me vuokraamme niitä.

Hostellin täynnä tarinoita ja yhteisöllisyyttä

  • Alun perin osa Boresta oli hotellia ja osa hostellia mutta pian tehtiin niin että kaikki hytit tulivat hostellin käyttöön. Nyt hostellisssa on 130 hyttiä ja 250 vuodepaikkaa, joten olemme melko suuri hostelli. Hostelli elämä on toisenlaista kuin hotelleissa, yhteisöllisempää, Sari tuumailee. Kun menet hotelliin, et aulassa odota kommentteja vierailta kun taas yksi syy majoittua hostelleissa on uusiin ihmisiin tutustuminen. Borella on hyvin kansainvälistä väkeä, yli 50 kansallisuutta on ollut vieraana, mutta loppujen lopuksi yli puolet majoittujista on suomalaisia. Tänne tullaan hakemaan tarinoita. Monet muistavat laivan risteilyajoilta ja tulevat nostalgian vuoksi ja toiset taas miettivät muutoin, millaista elämää laiva on nähnyt. On hauskaa jutella asiakkaiden kanssa ja vaihtaa kuulumisia ja näkemyksiä. Etenkin aivan eri kulttuureista tulevien kanssa on mielenkiintoisia keskusteluja. Esimerkiksi Intialainen pallopelijoukkue oli hauska tapaus, he olivat niin innoissaan kaikesta täällä, Sari hymyilee.

 

Kuvat ja teksti: Marja Tommola

09/2017

Sari Murtomäki-Eskelinen