Yksinkertaiset asiat voivatkin olla hankalia

Ekotukihenkilöt: Kristina Karppi ja Soile Varpio

Kuten muissakin yksiköissä, liikuntapalvelukeskuksessa lähdettiin liikkeelle yksinkertaisista, konkreettisista ja ennen kaikkea realistisista toimenpiteistä. Niinhän siellä Ekotukikoulutuksissa neuvottiin, naurahtavat Soile ja Kristina. Kehitettäviksi toimenpiteiksi liikuntapalvelukeskuksessa valikoitui näyttöjen, valojen ja muiden laitteiden sammutus kun niitä ei tarvita, työsuhdematkalipun mainostaminen, Reilun Kaupan kahvitarjoilu sekä jätteiden lajitteluohjeiden helppo saatavuus. Yksinkertaisetkin asiat ovat kuitenkin osoittautuneet yllättävän haastaviksi. Olemme saaneet kommentteja että ihan täysin perusasioitahan nämä ovat mutta kuitenkin niin hankalia, Kristina kertoo.

Kristiina myöntää että ekotukiasioista kertominen on ollut nyt hieman jäähyllä. Kevät on liikuntapalvelukeskuksessa hyvin kiireistä aikaa. Nyt varmaan saa taas uutta puhtia tiedottamiseen ja puuhaamiseen kun on uunituore ekotukihenkilö apuna, Kristina jatkaa. Kristina itse kävi koulutuksen jo syksyllä 2011 ja Soile huhtikuussa 2012. Jotain jäynää ja hauskaa pitäisi nyt kyllä yhdessä kehittää, viimeistään sitten syksyllä myhäilivät molemmat naiset. Syksyllähän on yhteinen tyky-päiväkin, Soile muisteli. Muiden suhtautuminen ekotukiasioihin on ollut ihan positiivista tai oikeastaan neutraalia ”ai, en tiennytkään” - tyyliin. Negatiiviset kommentit tosin eivät varmaan meidän korviimme kantaudukaan, Kristina nauraa.

Liikunnan edistäminen myös ekologista

Kupittaalla sijaitsee kattava liikuntavälineiden lainauspiste. Välineiden lainaus on ekologista toimintaa kun ei tarvitse hankkia omia urheiluvälineitä mutta Liikuntapalvelukeskuksen päätavoite on tietysti liikunnan lisääminen. Ekologisuus tulee siinä sivussa. Lainauspisteitä on muuallakin kuin Kupittaalla; läpi vuoden Varissuon monitoimitalo Majanummessa, kesäisin Seikkiksessä ja Urheilupuiston Välikentällä sekä talvisin suksia Impivaarassa ja luistimia Parkin kentällä sekä Kupittaan luisteluradalla.

Työntekijätkin hyödyntävät lainattavia välineitä, jos ne vapaina ovat. Liikuntapalvelukeskuksessa on myös neljä yhteiskäyttöpyörää sekä kaksi potkupyörää nimenomaan henkilökunnan käytössä ja ainakin keväästä syksyyn ne ovat usein liikenteessä. Pyörät sopivat liikunnalliseen imagoon mutta on hienoa että myös ympäristö hyötyy.

Säästöpotentiaalia olisi paljonkin

Ekotukitoiminnan lähtötilannekartoitus tehtiin aluksi vain Veritas-stadionilla sijaitsevaan liikuntapalvelukeskuksen toimipisteeseen, selvittää Kristina. Suurin energian- ja vedensäästöpotentiaali olisi varmasti liikuntapaikoilla, erityisesti halleissa ja ulkoliikuntapaikoilla. Pelkästään ulkoliikuntapaikkoja on noin 300 sekä liikuntakeskuksen ulkoilureitistöä n 50 km. Tällä hetkellä resursseja niin mittavaan hommaan ei yksinkertaisesti ole vaikka tahtoa olisi. Säästöt olisivat nimittäin merkittäviä myös rahallisesti, Kristina korostaa. Esimerkiksi nyt kun vaihdetaan ulkoilureittien valaistus elohopeattomaksi, tullaan jatkossa puolittamaan valaistuksen energiankulutus. Euroissa tämä tarkoittaa n. 20 000 vuotuista säästöä. Jäähalleilla ja Kupittaan urheiluhallissa on myös toteutettu ESCO-energiansäästösopimuksia, jotka ovat pienentäneet kulutusta huomattavasti.

Liikuntapalvelukeskuksella olisi mahdollisuuksia viestiä ekologisesta toiminnasta myös ulospäin. Tavoitettavissa olevat liikkujamassat ovat valtavia. Viime vuonna liikuntapalvelukeskuksen tarjoamissa palveluissa kuten  Hikisessä tusinassa tai Liikunnan ihmemaassa laskettiin käyntikertoja lähes 89 000. Liikuntaa järjestäviä seuroja ja yhdistyksiä, joille lähtee seuratiedote neljästi vuodessa, on puolestaan Turussa reilusti yli 300. Tapahtumien ja tiedotteiden yhteyteen voisi hyvinkin miettiä jotain ympäristöä huomioivia asioita, naiset pohtivat.  Soile kertoi, myös Liikun – Lounais-Suomen liikunta ja urheilu ry:n kanssa yhteistyönä järjestettävästä urheiluseuroille suunnatusta tapahtuman järjestämisen kurssista, jossa käsitellään myös ekologisuuden huomioimista. Suurempien kisojen järjestämisessä ympäristöasioilla on suuri merkitys, mutta usein se tuppaa unohtumaan, Soile tähdentää.  Seurojen resurssit ovat yleensä melko pienet, joten pitäisi tarkkaan pohtia, kuinka niitä voisi kannustaa ympäristöasioiden huomioimiseen tai jopa omien ympäristöohjelmien tekoon, Soile ja Kristina pohtivat. Toivottavasti tähän löytyy ratkaisu seuraavina vuosina.

 

Teksti ja kuvat: Marja Tommola

Julkaistu Turun pualest 3/2012

Yksikkö: 
Liikuntapalvelukeskus